Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, διοργάνωσε επιστημονικές δράσεις που υλοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και έχει προγραμματίσει κάποιες και για τον Δεκέμβριο.


Παρέμβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Νοσηλευτικής και την Πρόεδρο του Τμήματος - Καθηγήτρια Μπουριέλ – Ρόδη Αγγελική καθώς και την Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής κα Τζιαφέρη Στυλιανή, έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο Κέντρο Πρόληψης τέσσερις (4) τρίωρες εκπαιδεύσεις φοιτητών του 3ου εξαμήνου της Νοσηλευτικής στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του μαθήματος «Κοινοτική Νοσηλευτική». Οι ομάδες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης τις ημ/νίες: 18,25/11 &09, 16/12/2016 και ώρες: 12:00-15:00, με εκπαιδεύτρια το επιστημονικό στέλεχος Κατερίνα Καργάκου - Κοινωνική Λειτουργό.


Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κ. Βαφάκου Βασιλική, τον Δ/ντή του 1ου ΕΠΑΛ Σπάρτης κ. Μαχαίρα Δημήτριο και τον εκπαιδευτικό κ. Μπουγάδη Γεώργιο, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μαθήματος «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» που διδάσκεται στην Α’ τάξη του Λυκείου. Η κ. Γκουντούνα Ασπασία και η Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ, θα πραγματοποιήσουν τρίωρες βραχείες βιωματικές παρεμβάσεις και στα τρία τμήματα του Α’ τάξης στη θεματική: «Αυτοεκτίμηση και Εκπαίδευση σε Αξίες Ζωής».

Οι ημ/νίες διεξαγωγής είναι:
• Παρασκευή 18 Νοεμβρίου και ώρα: 9:00 π.μ. στο Α1
• Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα: 9:00 π.μ. στο Α2
• Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου και ώρα: 9:00 π.μ. στο Α3

Παρέμβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και για 12 συνεχείς συναντήσεις, η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης θα υλοποιήσει στο Γ2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Μολάων το Πρόγραμμα Πρόληψης της Επιθετικότητας στο Σχολείο «Το Σπίτι Των Παιδιών», σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του τμήματος κ. Δελή Ελένη, το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μολάων, κ. Γεωργούλη Παναγιώτη και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Λαμπρινού Θάλεια. Το Πρόγραμμα θα υλοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, μαζί με την εκπαιδευτικό του τμήματος, η οποία παράλληλα θα εκπαιδεύεται στην εφαρμογή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού Πρόληψης.


Παρεμβάσεις σε γονείς:

Συνεχίζονται με επιτυχία η Σχολή Γονέων του Καστορείου, η οποία υλοποιείται κάθε Τρίτη από την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα καθώς και το Σεμινάριο Ενηλίκων του Κατηχητικού σχολείου της Ενορίας του Τσεραμιού, που πραγματοποιείται από την κ. Γκουντούνα Ασπασία κάθε δεκαπενθήμερο και ημέρα Δευτέρα.


Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Η έμφυλη βία γενικότερα και η βία κατά των γυναικών ειδικότερα, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα πρότυπα βίας και θυματοποίησης μπορεί να εμφανιστούν από την πρώιμη εφηβεία και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η αναστροφή τους καθίσταται πολύ δύσκολη. Συνεπώς, τα μέτρα πρωτογενούς πρόληψης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας, καθώς το σχολείο και τα υπόλοιπα κέντρα εκπαίδευσης αποτελούν βασικό στοιχείο της ζωής των εφήβων και ένα από τα σημαντικότερα πλαίσια μέσα στα οποία πραγματοποιείται η έμφυλη κοινωνικοποίησή τους αλλά και όπου διαμορφώνονται και ενισχύονται οι στάσεις τους απέναντι στον εαυτό τους και στους άλλους. Είναι επομένως εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν στα σχολεία προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης που στοχεύουν να παρέχουν στους νέους και τις νέες όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες που θα τους ενδυναμώσουν και θα προάγουν τη δυνατότητά τους να δημιουργούν πιο υγιείς σχέσεις.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή προγραμμάτων ψυχικής υγείας γενικότερα, διοργανώνει ένα βιωματικό σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών πάνω στις διαφυλικές σχέσεις και την πρόληψη της έμφυλης βίας. Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν το πρόβλημα της έμφυλης βίας, να δουν πώς σχηματίζονται το κοινωνικό φύλλο και οι έμφυλες νόρμες αλλά και να εξοικειωθούν με ασκήσεις και δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να διαμορφώσουν υγιείς αντιλήψεις για τις συντροφικές σχέσεις και να βάζουν τα όριά τους σε αυτές.

Το σεμινάριο, με τίτλο: «Διαφυλικές Σχέσεις και πρόληψη της Έμφυλης Βίας: Χτίζοντας Υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα», θα έχει διάρκεια 16 ώρες και θα υλοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στις 12, 14, 19 και 21 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 17:00 ως 21:00. Εκπαιδεύτριες – συντονίστριες του σεμιναρίου θα είναι οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργός & Επιστημονικά Υπεύθυνη του «Διαύλου».