Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θαν. Δαβάκης σχετικά με την απορρόφηση του ΠΑΑ και την προκήρυξη των μέτρων, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης έκανε νέα δήλωση. Αναφέρει ότι η απορρόφηση για το 2015 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πληρωμές σε Δημόσια Δαπάνη 780 εκατ. ευρώ περίπου.

ΣΠΑΡΤΗ. Απάντηση στον βουλευτή Θ. Δαβάκη δίνει, και πάλι ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης σχετικά με πόρους και προγράμματα που αφορούν στην Αγροτική Ανάπτυξη. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι αγρότες της χώρας μας δυστυχώς γνωρίζουν καλά την υπο-απορρόφηση του Π.Α.Α 2007-2013 μιας και στο ταμείο μέχρι και το 2015 δεν έρρεαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τα χρήματα που δικαιούνταν. Αποκορύφωμα της ανικανότητας απορρόφησης και πληρωμών στους αγρότες ήταν οι πόροι για τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα που λίμναζαν αδιάθετοι για την τετραετία 2009-2014.

Αντίθετα, παρόλη την χρονίζουσα υπο-απορρόφηση, η απορρόφηση για το 2015 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με πληρωμές σε Δημόσια Δαπάνη 780 εκατ. ευρώ περίπου (655 εκατ. ευρώ το 2010, η καλύτερη χρονιά με πληρωμές ανειλημμένων του προηγούμενου ΠΑΑ). Ο στόχος ν+2 για το έτος 2015 υπερκαλύφθηκε αφού ανερχόταν σε 671,5 εκατ. ευρώ Κοινοτική Συμμετοχή.

Αλλά και η όποια παρά ταύτα, απώλεια πόρων οφείλεται κυρίως στη μη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) που δημιουργήθηκε επί των ημερών των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η μη επίτευξη ετήσιων στόχων προηγούμενων ετών από το 2011 έως και το 2014 συσσώρευσαν υποχρεώσεις απορρόφησης ύψους 1,2 δις ευώ για το 2015. Μετά το 2010 και μέχρι το 2015, η μόνη χρονιά που καλύφθηκε ο προγραμματισμένος ετήσιος στόχος πληρωμών είναι το 2015.

Αλλά και για τα 902 εκατ. ευρω που μεταφέρθηκαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στην καινούργια προγραμματική περίοδο, αντίθετα με ότι διατείνεται ο κ. Δαβάκης, το μοναδικό αποτέλεσμα ήταν η μηδενική επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού και η ομαλή μετάβαση στην νέα Προγραμματική Περίοδο.

Ας θυμηθούμε όμως και τις ημερομηνίες των πρώτων προσκλήσεων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, που όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής συγκριτικά δεδομένα για την νέα προγραμματική, καθυστέρησαν. Έτσι, οι νέοι αγρότες στην προηγούμενη προγραμματική προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση 3 μήνες σε σχέση με την τρέχουσα.

Οι επενδύσεις στη μεταποίηση προκηρύχθηκαν με καθυστέρηση 9 μήνες με βάση την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην τρέχουσα. Η αναμονή δε των αγροτών στην προηγούμενη προγραμματική για την πρόσκληση για το μέτρο της βιολογικής γεωργίας (με βάση την τρέχουσα ολοκλήρωση της διαβούλευσης) έφτασε τα 4 σχεδόν χρόνια.

Όσον αφορά στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να θυμίσουμε ότι το σχέδιο που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε 434 παρατηρήσεις. Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτές και ανταποκριθήκαμε έγκαιρα και επιτυχώς.

Τέλος, οι παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να μεταφέρουν, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, τα προβλήματα των Λακώνων αγροτών, καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τα κακώς κείμενα που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες γνωρίζουν».