Στο Ξηροκάμπι βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας με τη θαυμαστή λιθόκτιστη καμάρα.

ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ. Δεκαεφτά χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, το Ξηροκάμπι, η έδρα του Δήμου Φάριδος, είναι γεμάτη ζωή και διάσημη για το αρχαίο πέτρινο γεφύρι που χρησιμοποιείται κανονικότατα ως σήμερα, πάνω από τον αρχαίο δρόμο Σπάρτης- Καρδαμύλης.

Πώς δημιουργήθηκε; Στους ρωμαϊκούς χρόνους η Λακωνία συνδεόταν με τη Μεσσηνία μέσω της «βασιλικής οδού» η οποία ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το τότε λιμάνι της, την Καρδαμύλη, διασχίζοντας το δάσος της Βασιλικής και ακολουθώντας τη ροή του Βυρού.

Στην αρχή της οδού, στο σημερινό χωριό Ξηροκάμπι, το εμπόδιο του χείμαρρου Ρασίνα υπερπηδήθηκε στο διάστημα από τον 1ο π.Χ. έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα με την κατασκευή μιας θαυμαστής λιθόκτιστης καμάρας, του μονότοξου γεφυριού του Ξηροκαμπίου που είναι ένα από τα παλαιότερα γεφύρια του ελλαδικού χώρου.

Φέρει μία στρώση καμαρόλιθων, η διάμετρος της καμάρας του υπολογίζεται στα περίπου 4 μ., ενώ το κατάστρωμα, ο διάδρομος διάβασης, είναι επίπεδος. Η άψογη μηχανική του δεν αλλοιώνεται από τις υποστηρικτικές κατασκευές που έχουν γίνει στο πέρασμα των αιώνων, ιδίως στο αριστερό τμήμα του κατά τον 17ο αιώνα.

Καθώς το ρέμα αναζητά τον δρόμο του ανάμεσα στα βράχια και τα τοιχία που ανακόπτουν την ορμή του, σχηματίζει υδάτινα παραπετάσματα και διαδρόμους: ένα θέαμα που βρίσκεται σε μεγάλες δόξες τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Πηγή: thetravelbook.gr