Ο Αντιστράτηγος ΕΛΑΣ Τσουβάλας έρχεται στη Σπάρτη όπου ήδη είναι καταγεγραμμένα ζητήματα και αιτήματα. Η επίσκεψή του γεννά αισιοδοξία για τη στήριξη του Αστυνομικού που σηκώνει μεγάλο φορτίο στην θωράκιση και εξυπηρέτηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

ΣΠΑΡΤΗ. Στην Πελοπόννησο περιοδεύει από σήμερα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Σήμερα θα επισκεφθεί φορείς της Τρίπολης και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου.

Αύριο το πρωί θα βρίσκεται στην Καλαμάτα όπου επίσης θα γίνει σύσκεψη για τα θέματα της Διεύθυνσης Μεσσηνίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφθεί τη Σπάρτη όπου θα έχει συνάντηση, στις 17:30 μ.μ. με τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο, στις 18:00 μ.μ. με τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη και στις 18:30 μ.μ. θα μεταβεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.
Εκεί θα προεδρεύσει σύσκεψης για τα ζητήματα που απασχολούν τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας. Προφανώς στην ατζέντα της σύσκεψης θα συμπεριληφθούν θέματα που ενδεχομένως θα θέσει ο Δήμαρχος Σπάρτης. Για παράδειγμα, απασχολεί τους δημότες ότι κάθε νύκτα περιπολούν στον Δήμο Σπάρτης μόνον 2 Αστυνομικοί.

Τα σημεία που αναμένεται να σταθεί ο Αντιστράτηγος είναι οι επιτυχίες της Διεύθυνσης στην καταπολέμηση των Ναρκωτικών, το θέμα της υποδοχής, διαχείρισης και προώθησης λαθρομεταναστών ή προσφύγων από τα νότια του Νομού, η νέα Υπηρεσία της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πελοποννήσου και φυσικά τα κρίσιμα θέματα Προσωπικού.

Τα σημεία που θα σταθούν οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι Λακωνίας είναι αρκετά και σημαντικά.

Το notospress.gr έχει καταγράψει, κατά καιρούς, ζητήματα και αιτήματα των Αστυνομικών στη Λακωνία τα οποία κωδικοποιούνται στα εξής 4 σημεία, στα οποία προφανώς και θα πρέπει να σταθεί το Κλιμάκιο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

1. Έλλειψη προσωπικού. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας έπρεπε να διαθέτει 242 Αστυνομικούς και έχει μόνον 210. Έλαβε μια μικρή ενίσχυση από 5 Υπαλλήλους το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, αν πραγματοποιηθεί και η αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα είναι αναγκαίοι 260 Αστυνομικοί προκειμένου να παρέχονται στους πολίτες οι υπηρεσίες που πρέπει. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Λακωνία είναι «αδικημένη» στην κατανομή προσωπικού ( σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της) αλλά και μετά τις «απειλές» από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και το κύμα προσφύγων και λαθρομεταναστών που επανέρχεται, είναι αναγκαία η ενδυνάμωση τόσο σε προσωπικό γραφείου όσο και μάχιμων αστυνομικών.

2. Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών. Η αναμενόμενη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών αναμένεται να επιφέρει τη δημιουργία δύο νέων Αστυνομικών Τμημάτων: Σπάρτης και Ευρώτα. Θα είναι δύο Τμήματα με μεγάλη έκταση και πληθυσμούς που πρέπει να επανδρωθούν με επαρκείς δυνάμεις για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 επιπλέον Αστυνομικοί από όσους έχει σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.


3. Το πρόβλημα της εντοπιότητας. Με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και τους περιορισμούς που η δέσμευση του1982 θέτει στους Αστυνομικούς λόγω εντοπιότητας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στους Αστυνομικούς όσο και διαδοχικά στις Υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του notospress.gr, 50 περίπου Αστυνομικοί από την περιοχή της Σπάρτης θα πρέπει να μετακινηθούν στον Δήμο Ευρώτα και 20 από την περιοχή Ευρώτα στον Δήμο Σπάρτης λόγω εντοπιότητας. Αυτό θα επιφέρει την οικονομική εξόντωσή τους, την οικογενειακή τους απορρύθμιση αλλά και την Υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα τους. Θα πρέπει κριτήρια όπως πληθυσμιακά και έδρας να αλλάξουν προκειμένου να πετύχει και η διάρθρωση των Υπηρεσιών.

4. Πεπαλαιωμένα οχήματα και ελλιπής εξοπλισμός. Το έργο του Αστυνομικού είναι πλέον πρώτης γραμμής και στη Λακωνία η φύση των περιστατικών προϋποθέτει επάρκεια και καταλληλότητα οχημάτων και υλικών. Τα οχήματα είναι παλαιά και ελάχιστα είναι τα κονδύλια για την συντήρησή τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούν οι Αστυνομικοί στο έργο τους δεν είναι ούτε επαρκή ούτε πάντα κατάλληλα (αλεξίσφαιρα κ.λ.π.) Ανάγκες ακόμα και σε χαρτί και καθαρισμό των υπηρεσιών πολύ συχνά καλύπτονται από το προσωπικό υστέρημα των Αστυνομικών ή δωρεές πολιτών. Αστυνομικοί που εν τω μεταξύ είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχουν υλικά και μέσα στήριξής τους.

Τα ζητήματα και τα αιτήματα που απασχολούν τους θεματοφύλακες της Τάξης και του Δικαίου τα έχει αναδείξει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας επαρκώς και διαχρονικά και τα έχει καταγράψει η Αστυνομική Διεύθυνση. Απομένει ο Αρχηγός του Σώματος να αποδεχθεί ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η λύση των κρισιμότερων από αυτά.

Είναι η πρώτη φορά τα 3- 4 τελευταία χρόνια που Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επισκέπτεται τις Διευθύνσεις και αυτό είναι θετικό. Την Κυριακή θα επισκεφθεί Κορινθία και Αργολίδα.