Σκοτεινό και γλυκό απ’ έξω, πικάντικο και ροδαλό από μέσα, το χριστουγεννιάτικο χοιρομέρι έχει ένα μεγάλο ατού: αν δεν φαγωθεί την ίδια μέρα, μπορείτε να το καταναλώνετε μέρες μετά και όσο θα περνάει ο καιρός θα γίνεται όλο και καλύτερο.

Υλικά (για 8 μερίδες)
ένα κομμάτι χοιρινό μπούτι ΤΣΙΚΑΚΗΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., γύρω στα 2 κιλά
3 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. γαρίφαλο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. αρωματικό πιπέρι
1 κ.σ. μαύρο πιπέρι (σε κόκκους)
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
μια έξτρα χούφτα γαρίφαλα

Για το γλάσο
5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1 ½ κ.σ. σκόνη μουστάρδας
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
20 ml κρασί από τζίντζερ

Παρασκευή
1. Βάλτε το χοιρινό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε το με κρύο νερό. Προσθέστε τη μελάσα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήστε το να σιγοβράσει, αφαιρώντας κάθε τόσο τον αφρό. Συνεχίστε το σιγοβράσιμο για περίπου μιάμιση ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του χοιρινού φτάσει τους 68ο C.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ο C. Βγάλτε το κρέας από το υγρό που έβραζε μέχρι τώρα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Αφαιρέστε προσεκτικά την πέτσα, αφήνοντας όσο το δυνατό περισσότερο λίπος μπορείτε πάνω στο κρέας. Χαράξτε το κρέας και στις χαρακιές τοποθετήστε τα έξτρα γαρίφαλα. Τέλος, τοποθετείστε το κρέας σε ένα ταψί που έχετε πρώτα επενδύσει με αλουμινόχαρτο.
3. Στη συνέχεια, αναμείξτε μεταξύ τους τα υλικά του γλάσου, φτιάξτε μια παχύρευστη πάστα και απλώστε τη πάνω στο λίπος του κρέατος. Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διακόψετε δύο φορές για να περιχύσετε με το γλάσο το κρέας, ενώ καθέ φορά θα πασπαλίζετε με έξτρα ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσει και να αρχίσει να παίρνει βράση το γλάσο.
4. Πριν σερβίρετε, αφήστε το κρέας να κρυώσει ελαφρώς.