Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους ή/και εμπλοκής τους σε κακόβουλες πράξεις.

ΣΠΑΡΤΗ. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει για κακόβουλη ανάρτηση στο διαδίκτυο που προκάλεσε μεγάλο αριθμό κλήσεων στον αριθμό 199 του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ανάρτηση καλούσε τους χρήστες του διαδικτύου να καλέσουν τον αριθμό 1990, προκειμένου να κερδίσουν ως υποτιθέμενο δώρο δεδομένα (MB) για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργείται έρευνα για κακόβουλη ανάρτηση μηνύματος σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την 15 Δεκεμβρίου 2016 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το Πυροσβεστικό Σώμα ότι παρατηρήθηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κλήσεων προς το 199, με αποτέλεσμα το σύστημα να υπερφορτωθεί και να παρατηρείται μεγάλη βραδύτητα και δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών, τα περισσότερα από τα οποία ελλοχεύουν κίνδυνο ανθρώπινης ζωής.
Από τη διαδικτυακή έρευνα διακριβώθηκε ότι σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, διαδόθηκε κακόβουλο μήνυμα, που προέτρεπε τους χρήστες του να καλέσουν τον αριθμό 1990 για να κερδίσουν ως δώρο 500 ΜΒ δεδομένων για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Αποτέλεσμα ήταν μεγάλος αριθμός χρηστών να καλούν τον ανωτέρω αριθμό, τα τρία (3) πρώτα ψηφία του οποίου αντιστοιχούν στον πανελλαδικό αριθμό ανάγκης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199).

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους ή/και εμπλοκής τους σε κακόβουλες πράξεις και συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

• Να εξακριβώνουν τις προσφορές (δωρεάν χρόνου ομιλίας, MΒ κλπ) για τις οποίες λαμβάνουν γνώση εκτός των επίσημων ιστοσελίδων των παρόχων τους, γιατί αφενός μπορεί να αφορούν σε εγγραφή σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), οι οποίες ενδεχομένως να τους επιφέρουν αυξημένες-υπέρογκες χρεώσεις και αφετέρου μπορεί, εν αγνοία τους, να εμπλακούν-συμμετάσχουν σε κακόβουλες πράξεις που στοχεύουν να ματαιώσουν ή δυσχεραίνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Σωμάτων που είναι αναγκαία για να αποτρέψουν ή να καταστείλουν ένα κοινό κίνδυνο.

• Για οποιαδήποτε ύποπτη ανάρτηση εντοπίζουν στο διαδίκτυο, να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να τύχει σχετικής διερεύνησης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR