Ψηφίστηκε στις 21-12-2016 απο το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ο Προϋπολογισμός εσόδων-εξόδων και το Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης του Δήμου Σπάρτης οικονομικού έτους 2017. Περίπου 4 εκατ. ευρώ κοστίζει το σχέδιο Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων.

ΣΠΑΡΤΗ. Ο Δήμαρχος Σπάρτης Β. Βαλιώτης αναφερόμενος στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ζήτησε την υπερψήφιση. «Ζούμε σε μια περίοδο που δεν είναι καλή» είπε. «Οι πόροι προς την Αυτοδιοίκηση μειώνονται συνεχώς. Μάλιστα έρχεται και νέα γενιά παρακρατηθέντων την ώρα που οι δημότες αναζητούν στους Δήμους αποκούμπι…» Ο κ Βαλιώτης ανέφερε ότι οι Δημότες πρέπει να ενημερωθούν για την κατάσταση.«Τα τελευταία 5 χρόνια οι πόροι προς τον Δήμο Σπάρτης μειώθηκαν κατά 20.000.000€» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιμέρους θέματα υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος πέτυχε σε δοκιμαστική εφαρμογή λαμπτήρων Led στην οδό Λυκούργου οικονομία 50%. Θα επεκτείνει τον φωτισμό Led και για λόγους οικονομίας αλλά και για λόγους καλύτερης ποιότητας φωτός.

Σχετικά με την φορολογία τόνισε ότι ο Δήμος Σπάρτης έχει διατηρήσει μια αναλογία υπέρ του Δημότη σε σχέση με άλλους Δήμους.

Εκτελέσαμε έργα με αυτεπιστασία και εξοικονομήσαμε χρόνο και πόρους. Το επόμενο διάστημα θα επαναπροσληφθούν 9 υπάλληλοι (εργάτες και άλλες ειδικότητες) ενώ αναμένεται και η πρόσληψη άλλων 9 Διοικητικών.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκος συμφώνησε ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια τους Δήμους. «Εμείς τα επισημαίναμε αυτά από την αρχή του Καλλικράτη, τότε που η βύθιση των πόρων ήταν μεγάλη και αμείλικτη». Υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε καλή δια;χείριση από τον Δήμο Σπάρτης και επέστησε την προσοχή διότι «προωθείται ένα πρόγραμμα τύπου Θησέας σε βάθος 8ετίας όπου εκεί θα δεσμευτούν οι πόροι των Δήμων. Η διαφορά με τον Θησέα είναι ότι αφορούσε χρήματα της Ευρώπης ενώ τώρα θέλουν να δεσμεύσουν χρήματα των Δήμων..».

Το κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι καλό και η συζήτηση εξελίχθηκε ομαλά.


Στα 4.000.000€ το πρόγραμμα του Δήμου Σπάρτης για την Διαχείριση των στερών αποβλήτων.

Σε προηγούμενη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/12/16 συζητήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Γύρω στα 4.000.000€ είναι το Πρόγραμμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υποβάλει ο Δήμος Σπάρτης.. Συγκεκριμένα 3.994.000€ για αγορά κάδων, απορριμματοφόρων, δημιουργία πράσινων σημείων, ενημέρωση κ.λ.π.

«Στόχος μας» είπε ο Β. Βαλιώτης «είναι να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο υλικό στους ιδιώτες. Διεκδικούμε τα χρήματα την ώρα που βλέπουμε να χρηματοδοτούνται ακόμα και ΧΥΤΥ…». Ωστόσο ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Στ. Αργειτάκος, οι σύμβουλοί του και ο Δήμος Λεβεντάκης (ΚΚΕ) δήλωσαν «παρών». Υπερψήφισε την εισήγηση ο Π. Κουμουνδούρος. «Παρών» ψήφισε και ο Αλ. Βουνάσης.

Ο κ. Αργειτάκος στηλίτευσε την καθυστέρηση ενημέρωσης του Σώματος η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος ανέμενε πρώτα την ισχύ ΠΕΣΔΑ, προκειμένου να έχει νόημα η πρόταση Τοπικού Σχεδίου το οποίο είναι συμβατό με τον περιφερειακό Σχεδιασμό.