Κάθε χρόνο τα ΕΛΤΑ λαμβάνουν επιστολές μικρών και μεγάλων προς τον Άγιο Βασίλη. Σε αυτές ξεχωρίζει η παιδική αθωότητα αλλά η επίδραση της κρίσης και του πολέμου στην παιδική ψυχή

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία, μετρώντας αντίστροφα για την ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτές τις ημέρες όμως, τον εορταστικό στολισμό, τα πολύχρωμα φωτάκια στο δέντρο και τη μυρωδιά από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες συμπληρώνει η προσδοκία του Αγίου Βασίλη που δεν φέρνει απλά ένα δώρο, έρχεται να ικανοποιήσει ένα ειλικρινές αίτημα.

Αυτόν το μήνα λοιπόν, τα τελευταία 25 χρόνια τα Ελληνικά Ταχυδρομεία «πλημμυρίζουν» από επιστολές που απευθύνονται στον αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων. Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της απογοήτευσης, η πλειονότητα των Ελληνόπουλων, ευτυχώς, δεν έχει χάσει τον αυθορμητισμό και την παιδικότητα, που απειλούνται από τις καθημερινές αντιξοότητες επιβίωσης τις οποίες αντιμετωπίζει μία οικογένεια. Έτσι, στα περισσότερα γράμματα των παιδιών διαβάζει κανείς με πόση ανυπομονησία περιμένουν τα δώρα που ζητούν από τον Άγιο Βασίλη, πόσο καλά παιδιά ήταν και πού θα έχουν κρυμμένα τα κουλουράκια με το γάλα.

Μαζί όμως με αυτά τα γράμματα υπάρχουν και άλλα με αποστολείς μικρά παιδιά που ως ευαίσθητοι αποδέκτες όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον τους, ζητούν πολύ περισσότερα από το να τους φέρει ο Άγιος το δώρο που θέλουν: «Άγιε μου Βασίλη, καλά Χριστούγεννα. Φέτος είμαι πολύ-πολύ ευχαριστημένη από τους γονείς μου. Άρα, θέλω αν μπορείς να πας ρούχα και φαγητό στα παιδάκια που η χώρα τους έχει πόλεμο». Και άλλο ένα: «Σου στέλνω την αγάπη μου και τα φιλιά μου να τα μοιράσεις σε όλα τα παιδιά του κόσμου που το έχουν ανάγκη», γράφει η μικρή Τάνια.

Από τα πιο συγκινητικά φετινά γράμματα αυτό στο οποίο ένα παιδί ζητά να μην υπάρχει βία και πείνα και ο Άγιος να βρει μια δουλειά και στο μπαμπά του: «Άγιε μου Βασίλη, όσο κι αν μου λένε ότι δεν υπάρχεις και είσαι επινόηση της Κόκα-Κόλας εγώ πιστεύω σε εσένα. Θέλω να πιστεύω. Σε παρακαλώ, θέλω να φέρεις ειρήνη στον κόσμο. Όχι τζιχαντιστές, όχι μπούλινγκ στα σχολεία, όχι πείνα, ανεργία, κακία. Δώσε και μία δουλειά στον μπαμπά μου. Ευχαριστώ».

Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι τέτοιου είδους γράμματα δεν έχουν αποστολείς μόνον μικρά παιδιά αλλά και ενηλίκους που, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, επιλέγουν να στείλουν τις σκέψεις τους στο Βόρειο Πόλο «Φέρε ό,τι καινοτόμο νομίζεις ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στην τύχη μας. Κάτι που θα μας κάνει «κλικ» και θα στήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στα πόδια της, κάτι που θα εξαφανίσει το μαύρο από τη ζωή μας και θα μας κάνει να πάρουμε μπρος. Λένε ότι κάνεις μαγικά», γράφει μία «Ελληνίδα άνεργη στα 45 της χρόνια που έχω ανάγκη να πιστέψω ότι μπορείς κάτι να αλλάξεις στην τύχη όλων μας. Είσαι η τελευταία μας ελπίδα».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στα ΕΛΤΑ, Ελένη Κοντού, πέρυσι οι επιστολές προς τον Άγιο Βασίλη ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ το 2013 ανήλθαν συνολικά στις 80.000. Το ταχυδρομείο δε απαντά σε όλες αυτές τις επιστολές, όταν έχουν διεύθυνση αποστολής, με μια κάρτα ειδικά σχεδιασμένη μαζί με ένα φιλοτελικό δώρο.

Φωτό: TheToc