Η προσθήκη ενός δευτερολέπτου εφαρμόζεται σπάνια με σκοπό τον συγχρονισμό με την περιστροφή της γης δημιουργεί όμως ενίοτε προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία.

Για όσους βιάζονται πολύ να αποχαιρετήσουν το 2016 υπάρχει ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό είναι ότι το 2016 οδεύει προς το τέλος του και το κακό πως το 2017 θα καθυστερήσει λιγάκι να έρθει.

Βλέπετε ο κόσμος φέτος θα βιώσει ένα σπάνιο φαινόμενο, το λεγόμενο «leap second». Σύμφωνα με αυτό, η διεθνής υπηρεσία που ρυθμίζει το επίσημο ρολόι της Γης προσθέτει ένα επιπλέον, εμβόλιμο δευτερόλεπτο στο τέλος της 31ης Δεκεμβρίου. Αυτό συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια με σκοπό την επίτευξη συγχρονισμού με την επιβράδυνση της περιστροφικής κίνησης της γης. Φέτος, το επιπλέον δευτερόλεπτο θα προστεθεί στην αλλαγή του έτους.

Το μέτρο του leap second εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1972 ενώ η προσθήκη ενός δευτερολέπτου έχει εφαρμοστεί 26 φορές. Το καλό του συγχρονισμού πάντως δεν έρχεται μόνον: πολλές φορές το leap second δημιουργεί προβλήματα στο διαδίκτυο και τους δορυφόρους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το 2012, όταν προστέθηκε ξανά ένα δευτερόλεπτο στην αλλαγή του χρόνου, σημειώθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα σε μεγάλα sites όπως το Reddit, το LinkedIn, το StumbleUpon και το Foursquare, ενώ προβλήματα εμφανίστηκαν και στο λειτουργικό σύστημα Linux και τα προγράμματα που είναι γραμμένα στη γλώσσα Java. Τότε η Google δεν αντιμετώπισε προβλήματα καθώς ήταν προετοιμασμένη: χρησιμοποίησε μια αναβάθμιση λογισμικού που ονομάστηκε «smeared time». Η εφαρμογή αυτή προσθέτει πολλά εμβόλιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου ώστε η μεταβολή να μην είναι απότομη.