Τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα προσπάθησαν να δείξουν μέσα από ένα φωτογραφικό ημερολόγιο μια φωτογράφος και ένας διπλωματούχος πολιτικών επιστημών από τη Γερμανία.

Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, Κασσάνδρα Χαλκιδικής και Γύθειο.
Η φωτογράφος Σοφία Χάουκ και ο διπλωματούχος πολιτικών επιστημών Αλεξάντερ Χάουκ δημιούργησαν το φωτογραφικό ημερολόγιο «Protestonaut 2017».

Πρόκειται για ένα δημοσιογραφικό, καλλιτεχνικό εγχείρημα, που επιδιώκει, με χρήση φωτογραφιών και σύντομων κειμένων, να στρέψει το ενδιαφέρον σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις συμβάλλοντας έτσι στη δημόσια συζήτηση. Τα κείμενά του συντάχθηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα με στοιχεία από εξειδικευμένες μελέτες στα γερμανικά, τα αγγλικά αλλά και τα ελληνικά.

Το Protestonaut επισκέφθηκε την Ελλάδα θεωρώντας πως είναι η χώρα που έχει πληγεί από τη λιτότητα όσο καμιά, με την πρόθεση να γνωρίσει και να καταγράψει τις επιπτώσεις της κρίσης. Στο διερευνητικό ταξίδι τους οι δημιουργοί του ημερολογίου συζήτησαν με πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, υπάλληλοι, γιατροί, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολιτικοί. Επί τόπου η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την Projektmanagerin Lea Aimee και τον δημοσιογράφο Οδυσσέα Αθανασιάδη.

Στα μοτίβα όλων των μηνών παρουσιάζεται ένας αστροναύτης, τον οποίο οι δημιουργοί του ημερολογίου βάφτισαν Protestonaut (από το λατινικό Protestari- μαρτυρώ δημόσια και το ελληνικό nautes - ναύτης). Τα θέματα του ημερολογίου είναι: Εθνικισμός (Ιανουάριος), Κλείσιμο καταστημάτων (Φεβρουάριος), Αλληλεγγύη (Μάρτιος), Οικοδομικά ερείπια (Απρίλιος), Βιομηχανική παραγωγή (Μάιος), Υγειονομική περίθαλψη(Ιούνιος), Τουρισμός (Ιούλιος), Ερήμωση της υπαίθρου (Αύγουστος), Σχολεία και παιδικοί σταθμοί (Σεπτέμβριος), Αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις (Οκτώβριος), Ποσοστά αυτοκτονιών (Νοέμβριος) και Αυτοοργάνωση (Δεκέμβριος).

Οι φωτογραφήσεις έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο Γύθειο και την Ειδομένη. Για περίπου μισό χρόνο εργάστηκαν οι δημιουργοί για το 18σέλιδο ημερολόγιο σε DIN-A3-Format, που μπορεί κανείς να το προμηθευθεί στην τιμή των 18 ευρώ (ISBN 978-3981672596). Την επόμενη χρονιά οι φωτογραφίες θα παρουσιασθούν σε εκθέσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα.

Η δημιουργός Σοφία Χάουκ δεν παραλείπει στο υστερόγραφο της ιστοσελίδας της να αναφέρει ότι «το Protestonaut βίωσε την Ελλάδα σαν μια θαυμάσια χώρα, με εγκάρδιους ανθρώπους, με ένα φυσικό περιβάλλον που σου κόβει την ανάσα και με εξαιρετική κουζίνα». Για την πολιτική λιτότητας δε σημειώνει: «Η πολιτική λιτότητας και οι επακολουθήσασες πολυετείς στερήσεις δεν έσωσαν την Ελλάδα. Και δεν πρόκειται μακράν μόνο για την Ελλάδα. Το θέμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Και αυτό επειδή η πολιτική λιτότητας δρα ως επιταχυντής στις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τριβές και αποτελεί μία από τις αιτίες της ανόδου των λαϊκιστών και εξτρεμιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Δείτε εδώ