Πρόσωπα γνωστά και μη εξαιρετέα είναι οι επιλαχόντες των Δημοτικών Παρατάξεων στον Δήμο Σπάρτης. Aν δεχθούμε ότι «τρελαίνονται» το 2017 κάποιοι που βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης και παραιτούνται… Ποια θα είναι η σύνθεση του Συμβουλίου; Άνθρωποι από την Χρυσή Αυγή έως το ΚΚΕ, άνθρωποι που μπορούν να φανούν χρήσιμοι αλλά που μπορούν και να «τινάξουν» την αυτοδιοικητική μπάγκα της Σπάρτης στον αέρα…

ΣΠΑΡΤΗ. Το 2017, ως νέα χρονιά, θα φέρει αλλαγές και στις θέσεις αξιωμάτων και ευθύνης των Δήμων. Αυτό και προβλέπεται και συνηθίζεται. Όταν κάποιος αντικαθιστάται δεν σημαίνει και ότι δεν έχει πετύχει στο έργο του. Πάντα η Παράταξη της πλειοψηφίας έχει πλεόνασμα στελεχών που μπορούν ή απλά θέλουν να υπηρετήσουν σε θέση ευθύνης. Το αν αξίζουν όλοι και αν πετυχαίνουν το ποθητό αποτέλεσμα κρίνεται στις εκλογές. Στον Δήμο Σπάρτης, μετά από 2 χρόνια θητείας σε καίριες θέσεις αναμένονται αλλαγές σε Αντιδημαρχίες και σε Νομικά Πρόσωπα.

Δύο πρόσωπα που θεωρείται βέβαιον ότι θα ολοκληρώσουν εδώ τη θητεία τους είναι ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ρήγας και ο πρόεδρος του Νομικού προσώπου Πολιτισμού Μανούσος Μανουσάκης. Ο Δήμαρχος Σπάρτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε αιρετούς συνεργάτες του και για τις δύο θέσεις. Μόνο που θα πρέπει να προσέξει διότι τόσο οι Αντιδήμαρχοι όσο και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων δεν είναι μόνο τα αυτιά και τα μάτια του αλλά είναι και το «πρόσωπο» αλλά και τα «χέρια» του Δήμου.

Ωστόσο ενδιαφέρον έχει να δούμε, με διάθεση χαλαρή και προσέγγιση υποθετική, πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης στην περίπτωση που αναλάμβαναν καθήκοντα δημοτικού Συμβούλου οι επιλαχόντες κάθε Παράταξης. Πρόκειται για υποθετική μεν αλλά προβλεπόμενη εξέλιξη που προϋποθέτει βέβαια την παραίτηση συμβούλου για τις παρατάξεις Βαλιώτη και Αργειτάκου και την παραίτηση των επικεφαλής στις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Βέβαια εκεί όπου παραιτείται επικεφαλής αναλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους από την Δημοτική Ενότητα Σπαρτιατών. Ενώ εκεί που παραιτείται δημοτικός σύμβουλος αναλαμβάνει ο πρώτος επόμενος σε ψήφους που προέρχεται από την ίδια Δημοτική Ενότητα του παραιτηθέντος.

Στην Παράταξη Βαλιώτη ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να εισέλθει στο Συμβούλιο είναι ο Μιχάλης Καλομοίρης, σημερινός αντιπρόεδρος Αθλητισμού, αν προηγουμένως παραιτηθεί Δημοτική Σύμβουλος της ίδιας Δημοτικής Ενότητας όπως π.χ. η Αντωνία Κώνστα.

Στην Παράταξη Αργειτάκου για να εισέλθει ο πρώτος σε ψήφους από την Δημοτική Ενότητα Σπάρτης Ηλίας Κοντάκος θα πρέπει να παραιτηθεί Σύμβουλος από την ίδια ενότητα, κάτι που δεν διαφαίνεται…

Στην Παράταξη Αλεξάκου και μόνον στην περίπτωση που συντρέξουν λόγοι παραιτήσεως του ίδιου του επικεφαλής της «Ελπίδας» θα εισέλθει στο Συμβούλιο ο πρώτος σε ψήφους στην Δ. Ε. Σπάρτης που είναι ο Παναγιώτης Κουρτσούνης.

Στην Παράταξη Κουμουνδούρου ο επιλαχών που θα αναλάμβανε σε πιθανή (και απολύτως απίθανη) παραίτηση του επικεφαλής είναι ο Σταύρος Αραχωβίτης του Γεωργίου, επιχειρηματίας.

Στην Παράταξη Λεβεντάκη αν υπάρξει παραίτηση του πρώτη επιλαχούσα είναι η Ελένη Βαλιώτη αλλά πιθανότερος τελικός αντικαταστάτης του Δ. Λεβεντάκη θα ήταν ο δεύτερος στη σειρά Γιώργος Καλομοίρης…

Να θυμηθούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα απαρτίζεται από τους:

1. Αλεξάκος Χρήστος του Κων/νου
2. Αποστολάκος Δημήτριος του Νίκωνος
3. Αργειτάκος Σταύρος του Κων/νου
4. Αργυρόπουλος Παναγιώτης του Ευστρατίου
5. Αργυρόπουλος Σταύρος του Γεωργίου
6. Βελισσάρης Σάββας του Λεωνίδα
7. Βλάχος Γεώργιος του Ηλία
8. Βλάχος Νικήτας του Ηλία
9. Βλήτας Νικόλαος του Παναγιώτη
10. Βουνάσης Αλέξανδρος του Νικολάου
11. Γαλανοπούλου Γεωργία
12. Γρηγόρη Δήμητρα του Ιωάννη, Γραμματέας
13. Δημητρόπουλος Χρήστος του Αναστασίου
14. Δούνιας Νικόλαος του Παναγιώτη
15. Κανακάκος Χρήστος του Θεοδώρου
16. Κανελλόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη
17. Καπετανάκης Σαράντος του Βασιλείου
18. Καράντζαλης Λεωνίδας του Νικολάου
19. Καρμοίρης Ιωάννης του Νικολάου, Αντιπρόεδρος
20. Κοκκορός Ευστράτιος του Άγι
21. Κονίδης Γεώργιος του Βασιλείου
22. Κουμουνδούρος Παναγιώτης του Δημητρίου
23. Λεβεντάκης Δημήτριος του Κων/νου
24. Μακρυσοπούλου Χριστίνα του Παναγιώτη
25. Μαντζουράνης Ιωάννης του Παναγιώτη
26. Μεντή Ελένη του Θεοδώρου
27. Μοιράγιας Σπυρίδων του Γεωργίου, Πρόεδρος
28. Μπουγάδης Χρήστος του Γεωργίου
29. Νικολακάκης Ευάγγελος του Ηλία
30. Παπαδόπουλος Παναγιώτης του Χαραλάμπους
31. Πατσιλίβας Θεμιστοκλής του Χρήστου
32. Πλειώτας Χρίστος του Παναγιώτη
33. Ρήγας Παναγιώτης του Ιωάννη
34. Σκρουμπέλος Βασίλειος του Γεωργίου
35. Σμυρνιός Ευστράτιος του Ιωάννη
36. Σταθόπουλος Ιωάννης του Θεοδώρου
37. Στρίφας Κυριάκος του Παναγιώτη
38. Συναδινός Παναγιώτης του Δημητρίου
39. Τζωρτζάκης Μάριος του Λεωνίδα
40. Τσαγκαρούλης Θεόδωρος του Χρήστου
41. Φλώρος Νικόλαος του Σπυρίδωνος