Με ειδική σήμανση θα διαχωρίζονται οι αμφισβητήσιμες ειδήσεις στο facebook
Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σχεδιάζει την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων επιχειρώντας να κρατηθεί μακριά από λογοκρισία και αποκλεισμούς

Ειδική σήμανση θα επιτρέπει σε χρήστες και διαχειριστές να «χαρακτηρίζουν» ειδήσεις των οποίων το περιεχόμενο είναι αμφισβητήσιμης εγκυρότητας και θα απαγορεύουν την πληρωμένη προώθησή τους

Ενεργή δράση κατά των ψεύτικων ειδήσεων αναλαμβάνει το Facebook με τη νέα χρονιά μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την «ανοχή» που μοιάζει να δείχνει σε όσους διακινούν συνειδητά και στοχευμένα ψευδείς ειδήσεις στην πλατφόρμα.

Οι υπεύθυνοι του δικτύου πάντως φαίνεται πως προσεγγίζουν το ζήτημα πολύ προσεκτικά αποφεύγοντας εύστοχα τη «λογοκρισία»: Ο σχεδιασμός προβλέπει πως οι χρήστες θα μπορούν να επισημαίνουν μια είδηση όταν κρίνουν πως είναι αναληθής ή παραπλανητική. Η σήμανση θα οδηγεί την είδηση σε «τρίτους οργανισμούς οι οποίοι θα ελέγχουν την εγκυρότητά του». Εάν αυτοί οι οργανισμοί εντοπίσουν προβλήματα σχετικά με την εγκυρότητα της δημοσίευσης, η είδηση θα συνοδεύεται από νέα σήμανση-προειδοποίηση προς τους χρήστες περί «αμφισβητήσιμης εγκυρότητας του κειμένου».

Επιπλέον, οι ψευδείς ειδήσεις θα κατεβαίνουν στη σειρά των News Feed ώστε να μην μπορούν να συνοδεύονται από διαφήμιση ή να προωθούνται στην ιστοσελίδα. Ωστόσο, οι χρήστες θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να τις μοιράζονται με φίλους τους.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους και ότι δεν μπορούμε να γίνουμε οι ίδιοι κριτές της αλήθειας και για αυτόν τον λόγο προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο ζήτημα πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Άνταμ Μόσερι, αντιπρόεδρος του τμήματος News Feed του Facebook.

«Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στα χειρότερα των χειρότερων, στις ξεκάθαρες φάρσες που εξαπλώνονται από spammers για το δικό τους κέρδος και στη συμμετοχή τόσο της κοινότητας όσο και των τρίτων οργανισμών», πρόσθεσε ο ίδιος.