Η επιστήμη προοδεύει και, για όσους δύνανται, παρέχει τα θαύματά της. Οι ιστορίες των δύο μωρών που γεννήθηκαν από κατεψυγμένη ωοθήκη κοριτσιού το ένα και από τη γιαγιά-παρένθετη μαμά το άλλο είναι ιδιαίτερες. Ας ελπίσουμε ότι αυτού του είδους η παρέμβαση στη φύση δεν θα οδηγήσει στην παραβίαση του κατά φύσην…

Το 2016 μας αφήνει με σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της Μαιευτικής, τόσο στο Εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Βλέπετε, στο τέλος της χρονιάς σημειώθηκαν δυο αξιοσημείωτα «μαιευτικά» γεγονότα: η γέννηση μωρού από ωοθήκη που είχε αφαιρεθεί από κορίτσι 9 ετών και καταψυχθεί για 15 χρόνια στη Δανία και η γέννηση μωρού από 67χρονη παρένθετη μητέρα στην Αθήνα.

Η γέννηση μωρού από κατεψυγμένη ωοθήκη κοριτσιού
Ως προς το πρώτο περιστατικό το εντυπωσιακό είναι πως η 24χρονη σήμερα Μοάζα Αλ Ματρούσι που είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, κατέψυξε την ωοθήκη της σε ηλικία 9 ετών για να μην καταστραφεί από τις χημειοθεραπείες στις οποίες υπεβλήθη πριν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μετά από 15 χρόνια «στην κατάψυξη» η ωοθήκη απέδωσε υγιές γονιμοποιημένο ωάριο που εμφυτεύθηκε στη μήτρα της Μοάζα.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ωοθήκη κοριτσιού που βρίσκεται στην παιδική ηλικία. Μάλιστα, η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους δήλωσε: «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά».

Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε πολλά άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παιδί εξαιτίας θεραπειών για καρκίνο ή για αυτοάνοσες παθήσεις, που έχουν ως συνέπεια να χάνουν τη γονιμότητά τους. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Η 67χρονη παρένθετη μητέρα είναι και η βιολογική γιαγιά
Οι βιολογικοί γονείς αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης απευθύνθηκαν στον μαιευτήρα γυναικολόγο Κωνσταντίνο Πάντο, ειδικό στο είδος αυτό, ζητώντας του βοήθεια.

Η απόφαση που έλαβαν να κυοφορήσει το έμβρυο ως παρένθετη η 67χρονη γιαγιά του έπρεπε να εγκριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη που ορίζει με πολύ αυστηρό αλλά ταυτόχρονα άρτιο και προοδευτικό πλαίσιο το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας. Όταν αυτό συνέβη, οι γιατροί γονιμοποίησαν τα ωάρια της κόρης με το σπέρμα του συζύγου με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Μετέφεραν το έμβρυο στη μήτρα της γιαγιάς. Ωστόσο αναγκάστηκαν να πάρουν το έμβρυο με καισαρική στους 7μιση μήνες κύησης, χωρίς να κινδυνέψει κανείς, καθώς η παρένθετη μητέρα, γιαγιά, εμφάνισε συμπτώματα προεκλαμψίας.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η κυοφόρος είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη μητέρα και παράλληλα γιαγιά μωρού στον κόσμο. Αμέσως μετά καταγράφονται παρένθετη μητέρα 61 ετών στο Σικάγο και 57 στην Αγγλία.

Γιαγιά και εγγονή χαίρουν άκρας υγείας, ενώ ο τοκετός πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη ομάδας γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Το κοριτσάκι γεννήθηκε ένα κιλό και 20 γραμμάρια την 31η εβδομάδα και βρίσκεται σε θερμοκοιτίδα.

«Για εμάς, αυτό το περιστατικό ήταν ακόμη μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ακόμη ένα σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε. Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή αποτελούν, άλλωστε, και τον λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης», δήλωσε ο κ. Πάντος.