ΣΠΑΡΤΗ. «Καθιερώνεται ο αγιασμός των υδάτων στη Σπάρτη» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου για την προβολή της τελετής Αγιασμού στο Κολυμβητήριο!

Πράγματι ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιος Μπλάθρας αγίασε τα ύδατα ενώπιον της δημοτικής αρχής και δημοτών. Ωστόσο δεν φαίνεται ικανή η «καθιέρωση» αυτή για να πείσει τους Σπαρτιάτες να αποδεχθούν τον Αγιασμό στο Κολυμβητήριο και όχι στον Ευρώτα ή στις πηγές της Τρύπης.

Είναι εύλογη η επιφύλαξη για πολλούς λόγους, ουσιαστικούς και συμβολικούς. Δεν μπορεί να καθιερώνουμε τον Αγιασμό των υδάτων στο τεχνητό Κολυμβητήριο και όχι στον ποταμό σύμβολο και πηγή ζωής, στον Ευρώτα. Ακόμα και αν η προσέγγιση του ποταμού φαντάζει παράτολμη (γιατί άραγε αφού υπάρχουν δεκάδες σημεία εύκολης προσέγγισης) θα μπορούσε ο Αγιασμός να γίνει στις περίφημες πηγές της Τρύπης απ’ όπου η Σπάρτη απολαμβάνει το νερό της ύδρευσης.

Αν δεν υπήρχε Ευρώτας και Πηγές στον Ταύγετο, μάλιστα τόσο κοντά στην πόλη της Σπάρτης, τότε ας καταλήγαμε στο Κολυμβητήριο. Η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να διαμορφώσει χώρο και σημείο προσέγγισης στον ποταμό για την Εορτή της Βαπτίσεως.

Εκτός και αν μας ενδιαφέρει περισσότερο η «εικόνα» και η διευκόλυνση όσων παρίστανται και όσων βουτούν για το Σταυρό… Η μήπως είναι επικίνδυνα…. Τα νερά του Ευρώτα;

Η Σπάρτη όμως δεν μπορεί να έχει τέτοιο έθιμο μακριά από τον Ευρώτα. Σίγουρα όσοι τολμούν στο Κολυμβητήριο θα τολμούσαν και στον Ευρώτα.
Το "Ιορδάνης" δεν μας λέει κάτι..; Το "Ευρώτας"..;