ΣΠΑΡΤΗ. Κυριολεκτικά και μεταφορικά το χιόνι μας «έπιασε στον ύπνο»… Όπως και νάχει οι πολίτες του Δήμου Σπάρτης και ιδιαίτερα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ταλαιπωρήθηκαν από την καθυστέρηση των Αρμοδίων Αρχών να ενημερώσουν ότι τα σχολεία σήμερα Τρίτη 10/1/17 θα παραμείνουν κλειστά. Έτσι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αλλά και πολλοί μαθητές κινήθηκαν... σε ώρα κρίσιμη αφού παντού υπήρχε πάγος. Μάλιστα μαθητές που έρχονται με δρομολόγια του ΚΤΕΛ μπήκαν στη διαδικασία να πάνε από νωρίς στα σχολεία τους από τα οποία αμέσως αποχώρησαν...

Ο Δήμος Σπάρτης και η Αντιπεριφέρεια Λακωνίας που έχουν την αρμοδιότητα για το κλείσιμο των Σχολείων με βάση το Νόμο 3852/ΦΕΚ 87Α΄/7-6-2010 στο Κεφ ΣΤ΄ άρθρο 94, ολιγώρησαν σε ότι αφορά στην έγκαιρη ενημέρωση τόσο των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας όσο και των ΜΜΕ από τα οποία θα ενημερώνονταν οι πολίτες.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα αφού στον Δήμο Σπάρτης άλλες περιοχές επλήγησαν περισσότερο και άλλες καθόλου. Ωστόσο οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν την ετοιμότητα και να εντοπίσουν τα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν, τελικά, σε προληπτικό (έγκαιρο) κλείσιμο, κάποιων ή όλων των Σχολείων.

Οι Υπηρεσίες Εκπαίδευσης εκτιμούν ότι έπρεπε προληπτικά να κλείσουν τα σχολεία με έγκαιρη ενημέρωση από την Δευτέρα 9/1/17 έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα και ταλαιπωρία.

Μάλιστα όπως σημειώνουν, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί, δεν αρκεί οι αιρετοί να συνοδεύουν τα εκχιονιστικά στη διάνοιξη δρόμων αλλά θα πρέπει να έχουν σε ετοιμότητα και τις Διοικητικές Υπηρεσίες τους για θέματα τόσο σημαντικά όπως η έγκαιρη ενημέρωση για το κλείσιμο των Σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr οι αρμόδιες Διευθύνσεις ενημερώθηκαν γύρω στις 7:20 π.μ. της Τρίτης, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Δημάρχου Σπάρτης και της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας. Ωστόσο ήταν πολύ αργά για να ενημερωθούν Εκπαιδευτικοί και Μαθητές που είχαν ήδη ξεκινήσει για τα Σχολεία.

Μάλιστα υπήρξαν και περιπτώσεις σχολείων όπου ενώ οι μαθητές είχαν πρόσβαση δεν είχαν οι εκπαιδευτικοί λόγο απόστασης του σημείου διαμονής τους. Με λίγα λόγια στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αυτοδιοικητικός Μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος… «Πιάστηκε στον ύπνο» όπως λένε οι πολίτες.
Μάλιστα προς τα ΜΜΕ δεν υπήρξε καμία, απολύτως, ανακοίνωση!

Σε κάθε περίπτωση, είτε κάποιοι αρμόδιοι λειτούργησαν, είτε κάποιοι άλλοι ολιγώρησαν, ένα είναι βέβαιον: οι πολίτες αναγκάστηκαν να κάνουν χιλιάδες, πραγματικά χιλιάδες τηλεφωνήματα σε Σχολεία, Διευθύνσεις και ΜΜΕ για να μάθουν αν πρέπει τα παιδιά να πάνε στα Σχολεία τους ή όχι.

Εντύπωση προξενεί ότι ακόμα και στην αποτίμηση της κατάστασης δεν γίνεται καμία αναφορά στην αστοχία που υπήρξε σχετικά με τα Σχολεία…

Δείτε την απόφαση του Δημάρχου Σπάρτης για το κλείσιμο των Σχολείων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου όμως ελάχιστοι από τους ενδιαφερόμενους θα επέλεγαν να αναζητήσουν για να ενημερωθούν.

«Ο Δήμαρχος Σπάρτης έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 58 και 94 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/07-06-2010) τ. Α΄ «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» και τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα (10/1/17) στο Δήμο Σπάρτης, λόγω χιονόπτωσης και παγετού και την ανάγκη κλεισίματος των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην περιοχή για προστασία των μαθητών από τους κινδύνους αυτούς.

Αποφασίζει
1) Το κλείσιμο όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης, για την 10η του μηνός Ιανουαρίου 2017.

2) Την επανεκτίμηση της κατάστασης για τις επόμενες ημέρες και έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

3) Με υπευθυνότητα των διευθυντών να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων των εν λόγω σχολείων.»