Τα ζητήματα της δακοπροσβολής και της μειωμένης καρπόδεσης που οδήγησαν στην δραματική μείωση του εισοδήματος των Λακώνων αγροτών, συζητήθηκαν σήμερα στη βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Δαβάκη.

ΣΠΑΡΤΗ. Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης σχετικά με με την ακαρπία και τον δάκο τόνισε στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου: Η φετινή ελαιοπαραγωγή ήταν μειωμένη δραματικά εξαιτίας της ακαρπίας και του δάκου, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο του Δήμου Σπάρτης προς το ΥΠΑΑΤ με το οποίο ζητά την αποζημίωση των αγροτών εξαιτίας της ακαρπίας.

Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από τον κ. Υπουργό τον συντονισμό των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου για την αποζημίωση των αγροτών είτε μέσω ΠΣΕΑ είτε με την DE MINIMIS αποζημίωση καθώς επίσης και την αλλαγή του συστήματος δακοκτονίας, ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. «Πρέπει επιτέλους να πάψει ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός να είναι στη μοίρα του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης ζητώντας τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται φαινόμενα όπως η ακαρπία και η δακοπροσβολή, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποζημίωση των αγροτών μέσω ΠΣΕΑ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία τεσσάρων και πλέον ετών μέχρις ότου δοθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Στην απάντηση του ο κος Αποστόλου ανέφερε ότι όντως οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί διαπίστωσαν σε όλη τη χώρα ότι υπήρξε μειωμένη καρπόδεση για τη φετινή χρονιά τονίζοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις για την ακαρπία παρά μόνον μέσω ΠΣΕΑ, στα οποία όμως πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά την διαδικασία της δακοκτονίας ανέφερε ότι για το 2016 δόθηκαν 1.154.000 ευρώ για την Λακωνία, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο μόνο για την κατανομή των κονδυλίων ενώ για την υπόλοιπη διαδικασία αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Επιπλέον επισήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής της ζημίας από την ακαρπία ενώ στη συνέχεια υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο για σύνταξη σχετικού φακέλου που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]