Την Παρασκευή συνεχίζεται ο κύκλος σεμιναρίων Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου από τον Απόστολο Πιερρή στη Σπάρτη με θέμα την μετακίνηση των Δωριέων στην Πελοπόννησο. Στις 20.00 στη Βιβλιοθήκη.

ΣΠΑΡΤΗ. Αυτήν την περίοδο μια παράλληλη σειρά Σεμιναρίων Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου θα διεξαχθεί στην Σπάρτη. Αποτελεί αφιέρωμα στην αρχαία πόλη που, αρχετυπικά, εκφράζοντας το υπαρξιακό βίωμα του Δωρισμού, δημιούργησε τις θεμελιώδεις Μορφές του Ελληνισμού, και φανέρωσε έτσι την πεμπτουσία της ταυτότητάς του.

Αυτήν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί σεμινάριο με θέμα «Οι Δωριείς στην Πελοπόννησο, στις Νότιες Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στην Καρία και η Δωρική Σπάρτη. Η κυοφορία του Νέου (~ 1100-900 π.Χ.). Το Βίωμα του Κάλλους εις Αναζήτηση για Δημιουργία Μορφής» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης στις 20.00.

Προλογικά από τον Απόστολο Πιερρή
«Θα μας απασχολήσουν αυτήν την φορά οι άμεσες και προσεχείς συνέπειες της Δωρικής Καθόδου. Τι συνέβη εκεί που δεν πήγαν οι Δωριείς.
Πού πήγαν. Τι συνέβη εκεί που πήγαν. Και τέλος τι συνέβη στην Σπάρτη όπου έμειναν χωριστά. Θα πάρω παράδειγμα τις εξελίξεις στην Αθήνα, για εκείνα τα μέρη που έμειναν εκτός της άμεσης Δωρικής παρουσίας. Το Άργος και την Θήρα, για τα γεγονότα σε μέρη πρώτης και δεύτερης προβολής της παρουσίας των. Και βέβαια την Σπάρτη για την Σπάρτη, ως μοναδική περίπτωση του είδους της.
Γιατί εκεί, εδώ, και πως, οι Δωριείς άρχισαν και εξετέλεσαν την μεγαλύτερη επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία, την δημιουργία του Ελληνικού θαύματος. Ποιο υπαρξιακό βίωμα κουβαλούσαν που τους έδωσε την δύναμη να πραγματώσουν Μορφές βίου και πολιτισμού που αποτελούν τον Άξονα της ιστορίας.
Αυτός θα είναι ο προβληματισμός μας».