Ο ειδικός της πίτσας στη Σπάρτη, το Remo Pizza-Café, μας ξεναγεί στον κόσμο της πίτσας με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο. Διηγείται άγνωστες ιστορίες για την Ιταλιάνα που κέρδισε όλο τον πλανήτη. Γιατί, σε ποιον δεν αρέσει η πίτσα;

ΣΠΑΡΤΗ. Όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα …

Πρώτοι οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο. Το ονόμασαν πλακούντος και το έψηναν με διάφορα υλικά. Το προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες γιατί ήταν οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο.

Η δημοφιλής πίτσα Μαργαρίτα...

Έτος 1889. Χρονιά σταθμός στην ιστορία της πίτσας. Η γυναίκα του Βασιλιά Ουμπέρτου Α, Μαργαρίτα, είχε πάει στη Νάπολη για διακοπές. Επειδή δεν ήταν δυνατό να μη δοκιμάσει το κατεξοχήν Ναπολιτάνικο έδεσμα, κάλεσε τον πιο φημισμένο πιτσαγιόλο (σεφ πίτσας) Ραφαέλ Εσπόζιτο για να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ του. 3 είδη πίτσας έφτιαξε εκείνη τη μέρα ο Ραφαέλ: η πρώτη με χοιρινό, τυρί και βασιλικό, η δεύτερη με σκόρδο, λάδι και ντομάτες και η τρίτη με μοτσαρέλα, βασιλικό και ντομάτες (τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας).

Η τρίτη πίτσα άρεσε στη Βασίλισσα τόσο πολύ που έστειλε γράμμα στον πιτσαγιόλο για να τον ευχαριστήσει. Ο Ραφαέλ Εσπόζιτο, προς τιμήν της Βασίλισσας, ονόμασε την τρίτη πίτσα «Μαργαρίτα», ένα όνομα που ακόμα και σήμερα μετά από 127 χρόνια, θα το βρούμε σχεδόν σε όλες τις πιτσαρίες του κόσμου και φυσικά στην πρωτεύουσα της πίτσας, τη Νάπολη.

Αξιοσημείωτα Ρεκόρ στον κόσμο της Πίτσας...

Η μεγαλύτερη στρογγυλή πίτσα που ψήθηκε ποτέ είχε διάμετρο 40 μέτρα και παρασκευάστηκε το 2012. Επόμενη μεγαλύτερη διάμετρος καταγράφηκε στην Ιταλία το 1990 (37,4 μέτρα).

Η μεγαλύτερη ορθογώνια πίτσα είχε μήκος 200 μέτρα, κατασκευάστηκε στη Βιτσέντζα της Ιταλίας. Για την Παρασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 1 τόνος αλεύρι, 300 κιλά ντομάτες, 200 κιλά μοτσαρέλα, 10 κιλά μανιτάρια και 60 κιλά ζαμπόν.

Το παγκόσμιο ρεκόρ σε κατανάλωση πίτσας το έχει ένας Ρουμάνος, ο Cristian Dumitru, ο οποίος έφαγε τόσα κιλά πίτσας όσο το βάρος του.

Παράξενα στο κόσμο της Πίτσας...

Το 1522 όταν ήρθαν οι ντομάτες από το Περού στην Ευρώπη, θεωρήθηκαν δηλητηριώδεις. Οι φτωχοί Ναπολιτάνοι τις δοκίμασαν πρώτοι σε σάλτσα πάνω στην πίτσα.

Δείτε περισσότερα εδώ

http://www.remopizzacafe.com/Pages/default.aspx

Remo Pizza-Café

Διηνέκους 8, Σπάρτη [Κενοτάφιο Λεωνίδα]

Τηλέφωνα

Από σταθερό: 27310 89080-8-9

Από κινητό Vodafone: 6946 587 046

Από κινητό What’s up: 6975 631 710

e-mail: remopizzacafe@hotmail.com

Remo Pizza-Café στο facebook

https://www.facebook.com/remopizzacafe