Δένδρα, πουλιά, ράχες, λόγγοι, βουνά και ποτάμι. Ολοκληρωμένο τοπίο με έντονη την δυναμική της Φύσης, φανερά τα σημάδια της παρέμβασης και εύγλωττη την ανάγκη για την προστασία του. Ο νέος δρόμος «Σκούρα – Πυρί» αποκαλύπτει…

ΣΠΑΡΤΗ. Λέγεται ότι τα μεγάλα οδικά έργα είναι η αιτία για να αναδειχθούν τόποι και περιοχές. Στην περίπτωση του Λεύκτρο – Σπάρτη, παρ’ όλα τα προβλήματα, ήρθε στο φώς, έστω και στιγμιαία, όλος ο αρχαιολογικός πλούτος αλλά έγινε αντιληπτή και η φυσική ομορφιά του Βόρειου Ταύγετου και των πηγών του Ευρώτα.

Στην περίπτωση του άλλου οδικού έργου που πλαισιώνει την Σπάρτη, του «Σκούρα - Πυρί» αποκαλύφθηκαν πολλά και σημαντικά. Δεν αναφερόμαστε στα αμαρτωλά και ανέντιμα που αφορούν στη διαχείριση του έργου από τη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη φορά ας δούμε το θετικό που μας δίνει.
Αψηφώντας λοιπόν το αν και κατά πόσο αυτός ο δρόμος θα στερήσει από την αγορά της Σπάρτης πόρους…, μένουμε στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς.

Το παραευρώτειο δάσος – όσο έχει απομείνει – προβάλει σας ο πρόλογος μιας εικόνας που έχει ολόκληρο τον Ταύγετο. Πανίδα και χλωρίδα σπάνια και εξαιρετική. Χρώματα και αρώματα. Εικόνες ακόμα και συναισθήματα…
Πρόκειται για μια διαδρομή που αν εξαιρέσεις τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοκίνηση, είναι πανέμορφη. Δυτικά ο Ταϋγετος και ανατολικά ο Πάρνωνας. Πλήρης θέαση του λακεδαιμόνιου κάμπου και των οροσειρών του.

Δείτε σε απλές φωτογραφίες την ομορφιά στον Ευρώτα και αναλογιστείτε πόσο μπορεί να αναδειχθεί και να προστατευθεί ο πληθυσμός πουλιών και ψαριών.
Δείτε στο σύντομο video το παιχνίδι των άγριων πουλιών στα νερά του Ευρώτα.