Η ΕΡΤ φιλοξενεί τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο, έναν νεαρό βραβευμένο συγγραφέα και ποιητή που μεγάλωσε στη Σκάλα.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Από το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις18.30μ.μ. θα αρχίσει να προβάλλεται στην ΕΡΤ1 ο 3ος κύκλος της σειράς ημίωρων ντοκιμαντέρ με θεματικό τίτλο «Ες Αύριον τα Σπουδαία - Πορτραίτα του Αύριο», μια παραγωγή της SEE - Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για λογαριασμό της ΕΡΤ.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το ταλέντο, την καινοτομία και το πείσμα, ο νέος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς «Ες Αύριον τα Σπουδαία» ξεκινάει για το 2017 με μια σειρά επεισοδίων στα οποία θα γνωρίσουμε νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αθλητές.

Οι ιστορίες τους, δείγματα μιας Ελλάδας που επιμένει να καινοτομεί, να προσπαθεί και να αναδεικνύει το διεθνές της πρόσωπο θα σκηνοθετηθούν από νέους Έλληνες δημιουργούς με ήδη εξαίρετα δείγματα στο χώρο της ταινίας μικρού μήκους. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Νάκος, ο Αλέξανδρος Σκούρας, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, ο Χρήστος Καρτέρης, ο Παναγιώτης Σκορδίλης και άλλοι.

Αυτό το Σάββατο λοιπόν, θα προβληθεί το επεισόδιο «Περιμένοντας τον Ουρανό» του σκηνοθέτη Δημήτρη Νάκου, όπου παρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, 28 ετών. Ο Χρήστος μιλάει για το πώς ξεκίνησε να γράφει, τα πρώτα του βήματα, για τις ποικίλες επιρροές του, τόσο από τον χώρο της λογοτεχνίας, όσο κι από τον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και τις σπουδές του. Εξηγεί τις θεματικές των βιβλίων του, με κυρίαρχες εκείνες του θανάτου και της ξενότητας, οι οποίες επανέρχονται τόσο στα ποιητικά, όσο και στα πεζά του έργα. Μιλάει, επίσης για το πώς βλέπει τη σύγχρονη πραγματικότητα, για το μέλλον και τα όνειρα του.

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Τραμπάλα» το επόμενο Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 17.30 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων που θα παρουσιάσουν οι Θεόδωρος Μπόλλας (φιλόλογος-εκπαιδευτικός) και Νικολέττα Λειμονίτη (συγγραφέας και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος). Η παρουσίαση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Μελάνι και το βιβλιοπωλείο Πάπυρος με την υποστήριξη του συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» Δ. Ευρώτα και της Δ.Κ. Σκάλας.

Ποιος είναι ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Ο Γκέζος γεννήθηκε το 1988, στην Χιμάρα, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη εντός της ελληνικής μειονοτικής περιοχής της Νότιας Αλβανίας, η οποία είναι γνωστή ως Βόρεια Ήπειρος. Το 1991 και μετά το άνοιγμα των ελληνοαλβανικών συνόρων που ακολούθησε της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, η οικογένειά του μετανάστευσε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Σκάλα Λακωνίας.
Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας ως Τοπογράφος Μηχανικός. Αυτό τον καιρό ζει στην Αθήνα.

Εργογραφία

Ο Γκέζος ξεκίνησε την συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών σε ηλικία 19 ετών.
Το 2012, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τίτλο Ανεκπλήρωτοι φόβοι, για την οποία και βραβεύτηκε στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία της Ελλάδας το 2014 ως ο «Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας» της χρονιάς.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η λάσπη» το οποίο συμπεριλήφθηκε μεταξύ των υποψηφιοτήτων του Αθηναϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα του 2014.