Ανάμεσα σε καταγγελίες, διαψεύσεις, αλληλογραφία, αρμοδιότητες χάνουμε το αυτονόητο. Ένα παιδί 2,5 χρονών έμεινε απροστάτευτο ενώ κράτος, πολιτεία, φορείς, κοινωνία γνώριζαν την απειλή. Το να δηλώνουν αρμόδιοι, αναρμόδιοι, υπεύθυνοι, μη έχοντες ευθύνη, πολλή λίγη σημασία έχει για τον μικρό Νεκτάριο-Γεώργιο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που παρέλαβαν το παιδί να σταθούν στο ύψος του καθήκοντος, του όρκου και της ευθύνης τους (πράγμα που κάνουν).

Η Λακωνική Κοινωνία δεν αναμένει τα επιχειρήματα, τις δικαιολογίες και τις υπεκφυγές από όπου κι αν προέρχονται, για το τραγικό γεγονός. Είχε την ελπίδα ότι το σοκ από την προδιαγεγραμμένη κακοποίηση ενός μέλους της θα αναδείκνυε την ετοιμότητα και την επάρκεια και όχι την δραματική έλλειψη και αναποτελεσματικότητα υπηρεσιών και φορέων.

Δείτε τι απαντά ο σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στο Χαμόγελο του Παιδιού και στα Μ.Μ.Ε. για την καταγγελία τους ότι υπηρεσίες και φορείς γνώριζαν τις συνθήκες διαβίωσης μητέρας και παιδιού. Συνθήκες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο τραγικό αποτέλεσμα.

«Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για το αποτρόπαιο και θλιβερό γεγονός της κακοποίησης του 3χρονου παιδιού στην Σκάλα Λακωνίας.
Με αφορμή δημοσιεύματα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τοπικής κι εθνικής εμβέλειας για το θλιβερό γεγονός, αλλά και σχετικής δημοσίευσης - ανακοίνωσης συγκεκριμένης ΜΚΟ, θέλουμε να καταγγείλουμε τη δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή ανακριβών και ψευδών πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε ότι αφορά στην αναφερθείσα, κατά το έτος 2006, καταγγελία περί κακοποίησης, οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο και την επαγγελματική δεοντολογία, συνεργαζόμενες με τις εισαγγελικές αρχές ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία για λόγους απορρήτου δεν μπορούν να αναφερθούν δημοσίως.
Εξάλλου, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους περιστατικά αντιμετωπίζονται με την δέουσα ευαισθησία και προσοχή που απαιτείται από τους αρμόδιους επαγγελματίες που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αυτές και δεν «μένουν στα συρτάρια κάποιων», όπως αναφέρθηκε.

Επιπλέον, ανακριβές και αναληθές είναι δημοσίευμα το οποίο αναφέρει πως πριν από ένα χρόνο, υπηρεσία της Πρόνοιας, δέχθηκε σχετική καταγγελία, η οποία αφορούσε σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας.
Παρά το γεγονός ότι το επιστημονικό προσωπικό βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή με τα μέσα που διαθέτει, την ευαισθησία και την υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, αλλά και τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, περιστατικά όπως αυτό γίνονται αφορμή να τονίσουμε προς όλους τους συναρμοδίους φορείς και Υπουργεία το σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης όλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Νομού Λακωνίας για την οποία σπάνια γίνεται αναφορά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Συγκεκριμένα σε καταγεγραμμένο από την τελευταία απογραφή πληθυσμό 89.138 χιλιάδων κατοίκων στο Νομό Λακωνίας οι υπηρεσίες που έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα για διερεύνηση συνθηκών παραμέλησης /κακοποίησης ανηλίκων διαθέτουν μόνο 1 Κοινωνικό Λειτουργό .

Αναλυτικά, η στελέχωση των Υπηρεσιών έχει ως εξής: :
-Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας-Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας: 1 κοινωνική λειτουργός, επιφορτισμένη παράλληλα με πολλά διοικητικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των Δήμων
-Δήμος Σπάρτης-Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας (Χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): ανάθεση ορισμένων αρμοδιοτήτων σε 3 από τους 5 κοινωνικούς λειτουργούς του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
-Δήμος Ευρώτα(χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): 2 κοινωνικοί λειτουργοί από Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με παράλληλη εργασία σε 2 Δήμους
-Δήμος Ανατολικής Μάνης(χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): κανένας κοινωνικός λειτουργός
-Δήμος Μονεμβασίας(χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): 2 κοινωνικοί λειτουργοί από Πρόγραμμα « Βοήθεια στο Σπίτι»
-Δήμος Ελαφονήσου(χωρίς οργανωμένη Κοινωνική Υπηρεσία): κανένας κοινωνικός λειτουργός
-Νοσοκομείο Σπάρτης: 1 κοινωνική λειτουργός
-Κέντρο Υγείας Νεάπολης: 1 κοινωνική λειτουργός
-Νοσοκομείο Μολάων: 1 κοινωνική λειτουργός
-Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων: κανένας κοινωνικός λειτουργός
Στις σημερινές συνθήκες δραματικής όξυνσης των κοινωνικών αναγκών και υποστελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και να αγωνίζονται για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη δίπλα στους πολίτες της χώρας.

Για ακόμη μια φορά καλούμε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα με την δέουσα σοβαρότητα και ανάληψη αποφάσεων το μεγάλο ζήτημα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα δημιουργώντας με νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες ένα δίχτυ ασφάλειας για τα παιδιά μέσα από την οργάνωση και στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».