Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Βασιλική Δερτιλή παρεμβαίνει και με επιστολή της προς τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στηρίζει τους Λάκωνες Εξαγωγείς στη διαμαρτυρία τους για την αποδυνάμωση της ονομασίας Kalamata olives που αφορά την ελαιοπαραγωγή της Λακωνίας. Η παρέμβαση της προέδρου κοινοποιείται στους βουλευτές Λακωνίας και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.


ΓΥΘΕΙΟ. Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ Δερτιλή ζητά άμεση επίλυσή του θέματος προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των παραγωγών και εμπόρων της Λακωνίας.
Η επιστολή έχει ως εξής:

«Kύριε Υπουργέ,

Με την απόφαση 3247/137259/16 (ΦΕΚ 4044 Β/16-12-2016): «Μητρώο ποικιλιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της αρ. 2955/120333/26-10-2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 3603» του Υπουργείου σας, εντάχθηκε στον εθνικό κατάλογο της ελιάς Καλαμών και το συνώνυμο Καλαμάτα. Δόθηκε, έτσι, λύση σε προβλήματα μείζονος σημασίας για τις εξαγωγές της ελιάς, ενός προϊόντος που αποτελεί το πρώτο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της χώρας μας, στήριγμα της οικονομίας της και μέσο επιβίωσης χιλιάδων ελληνικών οικογενειών.

Για άγνωστους λόγους, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευσή της, η απόφαση αυτή ανακλήθηκε, δημιουργώντας εμπόδια στην προώθηση της ποιοτικής ελληνικής ελιάς και ευνοώντας άλλες χώρες που εξάγουν ελιές αμφιβόλου ποιότητας με την ονομασία Kalamata olives.

Στηρίζοντας τους αγρότες και τους εμπόρους - εξαγωγείς της ελιάς του νομού μας και όλης της χώρας, συμφωνούμε με το έγγραφο εξαγωγικών επιχειρήσεων του Νομού Λακωνίας και παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το θέμα, ευελπιστώντας στην άμεση επίλυσή του προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των παραγωγών και εμπόρων του τόπου μας.»

Θυμίζουμε την αναφορά των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων της Λακωνίας για το θέμα:
«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας λόγω της δυσάρεστης κατάστασης που προκάλεσε η ανάκληση της απόφασης για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαματα”/Kalamata olives. Ανάκληση που έγινε μόλις μετά από 3 εργάσιμες ημέρες (!) από την δημοσίευση της προαναφερόμενης απόφασης (ΦΕΚ4044/B/16.12.16).
Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, το ιστορικό είναι γνωστό σε όλες τις υπηρεσίες, αρμόδιες και μη, παραθέτουμε τις επιπτώσεις που ήδη έχουν προκληθεί στις εξαγωγές του προϊόντος και φυσικά θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα:
Α) Μείωση των εξαγωγών τόσο σε ποσότητες, όσο και σε αξία καθώς το προϊόν δεν θα εξάγεται από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις με την ονομασία της ελληνικής ποικιλίας “Καλαμάτα”/ Kalamata olives (το brand name Kalamata olives χρησιμοποιείται περισσότερο από 80 χρόνια στις εξαγωγές του προϊόντος). Ειδικότερα για τις μικρές συσκευασίες (ραφιού), χάνεται επιπλέον και η υπεραξία που διέθετε μέχρι σήμερα το προϊόν με την αναγραφή της ποικιλίας “Καλαμάτα”/Kalamata olives, καθώς θα την καρπώνονται οι ξένοι εισαγωγείς που θα πραγματοποιούν την τυποποίηση των μικρών συσκευασιών και θα αναγράφουν το brand name Kalamata olives.
Β) Κατά συνέπεια μείωση και του αγροτικού εισοδήματος καθώς η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού θα μειωθεί με οποιαδήποτε άλλη κοινή ονομασία (black olives) και η τιμή στον παραγωγό θα κατρακυλήσει
Για όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του Νομού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά την εξαγωγή από τις τοπικές ΔΑΟΚ λόγω της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί,
ΖΗΤΟΥΜΕ ομόφωνα,
• τη μη διαγραφή του συνώνυμου “Καλαμάτα” της ποικιλίας από τον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, όπως ισχύει σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ4044/Β/16.12.16, άλλως να εφαρμοσθεί η απαγόρευση της χρήσης της ονομασίας της ποικιλίας “Καλαμάτα” /Kalamata olives από όλα τα σημεία εξόδου της χώρας, καθώς ήδη συμβαίνει στον Ν. Λακωνίας, ώστε να μην υφίστανται οι επιχειρήσεις του Νομού αθέμιτο ανταγωνισμό
• τον αυστηρό έλεγχο και των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτα” / PDO “Elia Kalamata” (όχι μόνο της ονομασίας) όπως αυτές καθορίζονται στην απόφαση αναγνώρισης του (αλατότητα, υγρό πλήρωσης, κ.α.), καθώς και του συνόλου των ποσοτήτων που διακινούνται ετησίως από τον Νομό Μεσσηνίας ως προϊόν ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”/PDO “Elia Kalamatas” καθώς μπαίνει πλέον σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων του Νομού».

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]