Αραχωβίτης, Τζανετέα και Βαλιώτης δηλώνουν άγνοια…

Ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη δημιουργία Hot Spot στη χώρα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη «να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής». Mάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά «θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες», μετά και από τη σύσκεψη που έγινε το 2016 στην Τρίπολη, παρουσία του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Όπως τόνισε, οι χώροι των νέων Hot Spot θα καθοριστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια ενώ «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας - με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της Περιφέρειας - ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Ο Δημήτρης Βίτσας έχει υπογραμμίσει ξανά την ανάγκη «να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής αλλά και την ιστορία της και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή, όπως στην Ειδομένη. Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έχει εξάρει την ετοιμότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνδράμει στην αντιμετώπιση «του πατριωτικού και εθνικού ζητήματος» κατά τέτοιο τρόπο «ώστε μέσα από συναίνεση να ωφεληθούν και οι πρόσφυγες και η Περιφέρεια».

Νεότερες πληροφορίες που μεταδίδονται από κεντρικά ΜΜΕ θέλουν τα νέα σημεία που θα δημιουργηθούν Hot Spot να είναι και στην Πελοπόννησο και μάλιστα στη Σπάρτη και στα Φιλιατρά.

Σε ότι αφορά στη Σπάρτη οι πληροφορίες θέλουν να δημιουργείται υποδομή στο αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Πυρί όπου θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορηθούν Hot Spot που λειτουργούν είτε στην Βόρεια Ελλάδα , είτε στα νησιά. Έγκυρες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν σημειωθεί αύξηση προσφύγων στις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να μετακινηθούν πρόσφυγες από τη Βόρεια Ελλάδα στα νότια της χώρας. Μάλιστα οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για έντονη παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα που ζητά ισότιμη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία κέντρων όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κρήτη, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη και την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία Hot Spot στο αεροδρόμιο της Σπάρτης χρειάζεται μεν η κοινωνική συναίνεση και η συνδρομή των Τοπικών αρχών αλλά η απόφαση και η δημιουργία είναι θέμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Πειφέρειας. Σημειώνεται επίσης ότι εγγύτατα στο αεροδρόμιο υπάρχουν υποδομές του Στρατού για να υποστηρίξουν ποικιλοτρόπως τη λειτουργία του Hot Spot το οποίο δεν θα είναι και μικρό. Προφανώς το αεροδρόμιο επιλέγεται γιατί διαθέτει οριοθετημένο χώρο, διαθέσιμο διάδρομο, βοηθητικούς χώρους για ιατρεία και υγιεινή κ.λ.π.

Οι εκπρόσωποι των Λακωνικών Αρχών, ο βουλευτής Αραχωβίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Τζανετέα και ο Δήμαρχος Βαλιώτης δηλώνουν άγνοια του θέματος.
Kάποιοι μάλιστα αποκλείουν το ενδεχόμενο για δημιουργία Hot Spot στη Σπάρτη, γεγονός που υποχρεώνει πλέον τις Προϊστάμενες αρχές (Υπουργείο Άμυνας και Περιφέρεια Πελοποννήσου) να διευκρινίσουν τα εξής:
- Πρόκειται να γίνουν Ηot Spot στη Σπάρτη και στα Φιλιατρά;
- Αν δεν γίνει στη Σπάρτη σε ποιά περιοχή της Πελοποννήσου θα γίνει το ένα από τα δύο που αναφέρουν οι πληροφορίες;