«Η κατάσταση για το λαό θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αφού οι ανάγκες του σε υπηρεσίες Υγείας αυξάνουν, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 παραμένει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία και μειώνεται για τον ΕΟΠΥΥ» αναφέρουν τα μέλη της ΟΓΕ Σπάρτης, σε καταγγελία – αναφορά για όσα διαπιστώνουν για την Υγεία στην περιοχή.

ΣΠΑΡΤΗ. H Oμάδα Γυναικών Σπάρτης καταγγέλλει το επίπεδο υπηρεσιών Υγείας και ζητά ένα Σύστημα Υγείας αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού, με σύγχρονα μέσα. Πρόκειται για μια αναφορά – καταγγελία που θέτει το δάκτυλο στα σημάδια του προβλήματος και διεκδικεί τα αυτονόητα.

Αναλυτικά η ΟΓΕ Σπάρτης αναφέρει:
«Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, Συνταξιούχα και νέα γυναίκα,
Η οργή μας για την άθλια κατάσταση της Υγείας, Πρόνοιας, Φαρμάκου για εμάς και τις οικογένειες μας είναι ανάγκη να μετατραπεί σε συνειδητή οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση. Σε πάλη απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
Παρ’ ότι τα προβλήματα υγείας του λαού έχουν οξυνθεί…
Παρ’ ότι οι ανάγκες του οργανισμού μας, λόγω του ρόλου της γυναίκας στην αναπαραγωγική διαδικασία, είναι αυξημένες…
• Η έλλειψη γυναικολόγων και παιδιάτρων είναι επικίνδυνη.
• Το 60% ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν κάνουν σωστά τη θεραπεία τους.
• Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πληρώνουν το 60% του κόστους των θεραπειών. Κινδυνεύουν να κλείσουν κι άλλες κλινικές, εξειδικευμένα τμήματα.
• Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνεχίζεται.
• Η γυναίκα υποχρεώνεται να πληρώσει πανάκριβα στον ιδιωτικό τομέα αναγκαίες διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, για τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να καλύψει όπως όπως την ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και περίθαλψη, γενικότερα την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών για την υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των μέτρων προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να προσαρμοστούν πλήρως στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους και στους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης.
Στη βάση αυτή και προκειμένου να μειώσουν το κόστος της λειτουργίας τους, μειώνεται το προσωπικό, επεκτείνεται το καθεστώς της κινητικότητας των εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα για να καλυφθούν απλά τρύπες, παραμένουν κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, χειρουργείων, ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα ένα μέρος των ασθενών να εξαναγκάζεται να ξαναπληρώνει μεγάλα ποσά στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να «βρει την υγειά του» ή να παραμένει στις πολύμηνες λίστες αναμονής, με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας του, ακόμα και της ζωής του.
Η κατάσταση για το λαό θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, αφού οι ανάγκες του σε υπηρεσίες Υγείας αυξάνουν, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για το 2017 παραμένει στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι για τα δημόσια νοσοκομεία και μειώνεται για τον ΕΟΠΥΥ (κατά 38%) και τις μονάδες ΠΕΔΥ (κατά 5%).
Και εδώ στο Νόμο μας η κατάσταση είναι «εκρηκτική». Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, σε ιατρικό εξοπλισμό δημιουργούν τεραστία προβλήματα στα Γενικά Νοσοκομεία της περιοχής, Μολάων και Σπάρτης, δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση περιστατικών.
Νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως η ψηφιακή μαστογραφία, για τον έλεγχο του Καρκίνου του Μαστού που δεν παρέχεται στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να χρυσοπληρώσουν για τον πλήρη προληπτικό έλεγχο.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων υγείας, ούτε την οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών, που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν.
Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας. Είναι ευθύνη του κράτους. Συνδέεται με τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, με το σύστημα υγείας, τους στόχους, την ποιότητα και την επάρκεια των υπηρεσιών του. Δεν μπορεί να γίνει με ευκαιριακές καμπάνιες, επικοινωνιακές φιέστες, ούτε να ανατίθεται σε ΜΚΟ.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν σε όλες και όλους, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.
Καλούμε την εργαζόμενη γυναικά, την γυναικά αγρότισσα, την γυναικά αυτοαπασχολούμενη, την νέα γυναίκα, να βγει μπροστά, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε ,Δημοσιά και Δωρεάν Υγειά για εμάς και τις οικογένειες μας.
Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς την περιοχής να συμπορευτούν στο πλευρό μας και να διεκδικήσουμε ένα Σύστημα Υγείας αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού, με σύγχρονα μέσα.
Γι αυτό λοιπόν απαιτούμε:
• Αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
• Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας για ΟΛΟΥΣ ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
• Επάρκεια των μονάδων Πρωτοβάθμιας υγείας σε όλο το Νομό, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
• Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσες ορίζονται από τον κανονισμό σαν «πάγιες»
• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επίκουροι γιατροί, να καλυφθούν οι ειδικότητες που λείπουν.
• Να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να έχουν όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Εμπλουτισμό των νοσοκομείων του Νομού με μηχανήματα σύγχρονα και αξιόπιστα (Μαγνητικός Τομογράφος, Ψηφιακός Μαστογράφος, κλπ), αντικατάσταση των παλαιών και εκπαιδευμένο προσωπικό για το χειρισμό όσων υπάρχουν και δεν λειτουργούν.
• Να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι εργασίες που απαιτούνται για τον στατικό έλεγχο του παλιού κτηρίου του Νοσοκομείου Σπάρτης, και την αντιστήριξη στο μέρος του κτηρίου που δεν έχει γίνει ακόμα».