Με επιμέρους έργα έως ότου εφαρμοστούν επικαιροποιημένες μελέτες η Δημοτική Αρχή Σπάρτη περιορίζει το αυτοκίνητο υπέρ του πεζού και των δίκυκλων.

ΣΠΑΡΤΗ. To κυκλοφοριακό στην πόλη της Σπάρτης έθεσαν προς συζήτηση οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι συνεργάτες του Στάυρου Αργειτάκου αναφέρθηκαν τόσο στις ρυθμίσεις που έγιναν την περίοδο των εορτών όσο και στην εγκατάσταση κολωνακίων σε διαβάσεις και συμβολές οδών.

Ο Γ. Καρμοίρης ρώτησε αν ισχύει η ελεγχόμενη στάθμευση, ποια είναι τα έσοδα του Δήμου και αν δεν ισχύει γιατί τότε ο Δήμος καταβάλει ενοίκια για πάρκιν μέσα στην πόλη. Ζήτησε επίσης ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας από υπαλλήλους του Δήμου.

Ο Χρ. Δημητρόπουλος διευκρίνισε ότι σε προηγούμενη απόφασή του έσφαλε, διότι δεν είχε αντιληφθεί ότι η απόφαση όριζε την τοποθέτηση κολωνακίων και στο δεξί ρεύμα της Λυκούργου όταν αυτή συναντά την Παλαιολόγου. Μάλιστα ζήτησε να αφαιρεθούν τα κολωνάκια προκειμένου το ρεύμα που καταλαμβάνουν να γίνει ρεύμα για πορεία δεξιά (προς την Παλαιολόγου).

Ο Χρ. Μπουγάδης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις την περίοδο των εορτών τονίζοντας ότι το κλείσιμο της Λυκούργου, έξω από το Μουσείο και το πάρκο ΟΤΕ, δημιούργησε πολλά προβλήματα ακόμα και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εντελώς διαφορετική άποψη είχαν ο Δήμαρχος κ Βαλιώτης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αργυρόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος απαντώντας στην Παράταξη Αργειτάκου ανέφερε τα εξής: « Ως Δημοτική αρχή δεν θέλουμε ελεγχόμενη στάθμευση με κάρτες. Θα πεζοδρομήσουμε το κέντρο της πόλης. Δεν κρυβόμαστε από τον κόσμο. Σε ότι αφορά την κυκλοφορία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη και σύμφωνα με τα δεδομένα θα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους χώρους για ποδήλατα και δίκυκλα. Έτσι και αλλιώς η απόφαση έχει ληφθεί: Θα αλλάξουμε την πόλη… Σε ότι αφορά την πρόταση του κ. Δημητρόπουλου (για δεύτερο ρεύμα στη Λυκούργου) θα την μελετήσουμε».

Ο Δήμαρχος κ. Βαλιώτης ανέφερε τα εξής: «Η θέση μας για το κέντρο της Σπάρτης και την κυκλοφορία είναι γνωστή. Έως ότου την υλοποιήσουμε θα προχωράμε σε επιμέρους έργα. Κάνουμε σχετική αστυνόμευση και δεν έχουμε αντίρρηση να σας ενημερώσουμε για τα έσοδα από την Δημοτική Αστυνομία. Απ’ όσο γνωρίζω έχουν βεβαιωθεί ήδη 500 κλήσεις στην πόλη…. Σε ότι αφορά τη ρύθμιση που έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λυκούργου τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών θεωρούμε όχι μόνο ότι δεν υπήρξε πρόβλημα αλλά αντίθετα η πόλη λειτούργησε καλύτερα. Όταν φύγει και η στάση του ΚΤΕΛ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα…» είπε χαρακτηριστικά.

Eν τω μεταξύ έγινε επισήμανση να αφαιρεθούν κολωνάκια από τις εισόδους των πεζόδρομων (όπως στην Ευαγγελιστρίας) ενώ σημειώνονται και επισημάνσεις πολιτών και ιδιοκτητών για οριοθέτηση κολωνακίων σε γωνίες και διαβάσεις πεζών όπως στη συμβολή Λυκούργου και Γκορτσολόγου.