Τυμβωρύχοι εκτίμησαν, περισσότερο από την Πολιτεία, τα ευρήματα του αρχαίου Βασιλικού τάφου! Τελευταία ελπίδα η Λυδία Κονιόρδου… Προσπάθησαν να «κλέψουν» ό,τι βρίσκεται στον σφραγισμένο από την Πολιτεία τάφο.

ΠΕΛΛΑΝΑ. Εντύπωση προκαλεί η απάθεια των αρχών στην είδηση ότι τυμβωρύχοι επιχείρησαν να παραβιάσουν τον σφραγισμένο Αρχαίο Βασιλικό Τάφο της Πελλάνας. Το συμβάν αποκαλύφθηκε από τον Γιώργο Λεκάκη και ενώ συγκλονίζει την έντιμη επιστημονική κοινότητα και απασχολεί τους πολίτες δείχνει να μην ενδιαφέρει τις αρχές…

Ποιός άραγε αισθάνεται το χρέος να προστατέψει αυτό το μνημείο;
Το notospress.gr προκειμένου να καταδείξει τόσο την θρασύτητα των τυμβωρύχων όσο και την εγκατάλειψη του σημαντικού αυτού Αρχαιολογικού Θησαυρού δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικές φωτογραφίες που δείχνουν το πως και από πού επιχείρησαν οι τυμβωρύχοι να παραβιάσουν τον Βασιλικό Τάφο.

Πρόκειται για τον περιβόητο Βασιλικό τάφο που είναι γνωστότερος από την πρόσχωσή του παρά για τα ευρήματά του. Το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2002 αποφάσισε να «θάψει» τον τάφο με χιλιάδες τόνους χαλίκι, με σκοπό – όπως ισχυρίστηκαν οι αρμόδιοι – να τον προστατεύσει από τη διάβρωση. Ένα μνημείο που σύμφωνα με τον Αρχαιολόγο Σπυρόπουλο "κρύβει" πολλές αλήθειες και στοιχεία για την ιστορία και... την επιστήμη της Αρχαιολογίας.

Άκουσον – άκουσον…
Έθαψαν και άφησαν αναξιοποίητο ένα τέτοιο εύρημα, προφανώς για να μην υποχρεωθούν να ξαναγράψουν την ιστορία… και επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία ότι προστατεύουν αυτό το μνημείο.

Δείτε λοιπόν στις φωτογραφίες τόσο το έργο των τυμβωρύχων που τους απέτρεψε μάλλον η καταρρακτώδης βροχή όσο και τη διάβρωση στο μνημείο που καταρρέει.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, απελευθερωμένη από τα νήματα που κινούν τον πολιτισμό στη χώρα, θα προστατεύσει το Μνημείο.

Φωτογραφία: Νίκος Μπακής