ΑΘΗΝΑ. Την Δευτέρα 23/1/17 ο βουλευτής Λακωνίας Σ. Αραχωβίτης και στελέχη της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου όπου συζητήθηκαν κάποια από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νομό Λακωνίας.

Ειδική αναφορά έγινε για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, το «παλαιό» Αρχαιολογικό Μουσείο, την «Οικία Ευρώπης», τον βυζαντινό ναό Αγίου Γεωργίου Λογγανίκου, τα πυρόπληκτα μνημεία από τις πυρκαγιές του 2007, τις σωστικές ανασκαφές σε Σπάρτη, Γύθειο και Νεάπολη, καθώς και ζητήματα που αφορούν τους εκτάκτους εργαζομένους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Για τα παραπάνω ζητήματα υπάρχουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες δράσεις στο «Πρόγραμμα Δράσης 2017-2018» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Η Υπουργός, τόσο στο ζήτημα της σύνταξης Μουσειολογικής Προμελέτης στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, όσο και στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, δεσμεύτηκε να ικανοποιηθούν και άμεσα να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Σύριζα «ήδη, χθες, μετά από επικοινωνία του κ. Αραχωβίτη με τον κ. Α. Χαρίτση, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εγκρίνει κονδύλι ύψους 7.000 ευρώ για την σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης (η οποία θα συμπληρώνει τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου) για το βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου Λογγανίκου. Γενικά, το αποτέλεσμα της συνάντησης αποτιμάται ως θετικό, και ύστερα από τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες επαφές με τους τοπικούς φορείς».

Όπως ήταν αναμενόμενο ο απειλούμενος αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας, και η προστασία και ανάδειξή του, επαφίεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.