Εσείς έχετε απόθεμα στο ντουλάπι σας τρόφιμα για παν ενδεχόμενο; Οι παρακάτω τροφές αντέχουν σχεδόν για πάντα…

Άσπρο ρύζι
Δεν είναι όλα τα ρύζια ίδια. Εάν νομίζετε ότι το άσπρο και το καστανό ρύζι διαρκούν τον ίδιο χρόνο κάνετε λάθος. Λόγω των ελαίων που περιέχει, το καστανό ρύζι διαρκεί το πολύ 6 μήνες ενώ το λευκό μπορεί να διαρκέσει ως και 30 χρόνια με την προϋπόθεση βέβαια πως είναι αεροστεγώς κλεισμένο σε μέρος σκοτεινό με χαμηλή θερμοκρασία.

Μέλι
Το παλιότερο βάζο με μέλι που έχει βρεθεί έχει ηλικία 5.500 χρόνων. Το μέλι είναι μια τροφή υψηλά οξειδωτική με πολύ χαμηλή υγρασία, καθόλου φιλική δηλαδή σε βακτήρια. Αν και μπορεί να πάρει υγρασία από το περιβάλλον, αν θερμανθεί, στραγγιστεί και σφραγιστεί κατάλληλα κρατά ει για πάντα…!

Αλάτι
Το αλάτι βεβαίως χρησιμοποιείται για να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε άλλα τρόφιμα οπότε είναι λογικό πως μπορεί να διαρκέσει πολύ. Το αλάτι του εμπορίου μπορεί να κρατήσει μέχρι 5 χρόνια αρκεί να του προσθέσουμε ιώδιο.

Σόγια
Διατηρείται στο ψυγείο για χρόνια ενώ προστίθεται σε άλλα τρόφιμα για να κρατήσουν περισσότερο.

Ζάχαρη
Το σημαντικότερο είναι η υγρασία: αν κρατήσουμε τη ζάχαρη «στεγνή» τότε θα διαρκέσει περισσότερο.

Ξερά φασόλια
Έρευνες έχουν δείξει πως τα φασόλια μπορούν να καταναλωθούν ως και μετά από 3 δεκαετίες, αν και τότε θα έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.

Καθαρό σιρόπι σφενδάμου
Αν και δεν πρέπει εύκολα να λέμε «για πάντα», έρευνες του Πανεπιστημίου της Γιούτα έδειξαν πως το σιρόπι σφενδάμου αντιστέκεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο στα μικρόβια.

Γάλα σε σκόνη
Αν και δεν και τόσο γευστικό, διαρκεί πολύ περισσότερο από το φρέσκο γάλα.

Αλκοολούχα ποτά
Ισχύει μόνο για τα καθαρά αλκοολούχα ποτά.

Αποξηραμένο κρέας
Ιδανικό παράδειγμα το αποξηραμένο βοδινό κρέας με μούρα και καρπούς, μια σούπερ τροφή που διαρκεί πολύ.

Πηγή: tilestwra.com