Το γράμμα ενός παιδιού προς τον Υπουργό Παιδείας αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το χάος που έχει δημιουργηθεί με τις νέες συμβάσεις που υπογράφει ο ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας στον τομέα της Ειδικής Αγωγής.

Από τις παραμονές Χριστουγέννων, όταν ο ΕΟΠΥΥ γνωστοποίησε σε παρόχους υγείας και ασφαλισμένους τα νέα του σχέδια υπάρχει αναβρασμός σε όλους τους τομείς που άπτονται της ειδικής αγωγής.

Η περικοπή των κονδυλίων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή και η σύναψη συμβάσεων με συγκεκριμένο πλαφόν αλλά χωρίς ποιοτικά κριτήρια απευθείας με τους παρόχους πυροδότησε την αντίδραση των παρόχων και γέννησε αυξημένη και δικαιολογημένη ανησυχία στους γονείς των παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής.
Σε συνέχεια όλων αυτών που λέγονται και γράφονται εδώ και περίπου έναν μήνα για το φλέγον αυτό ζήτημα έρχεται ένα σημείωμα, μια επιστολή ενός παιδιού προς τον Υπουργό Υγείας που κυκλοφορεί στο facebook τις τελευταίες ημέρες. Λαμβάνει δε θετικά σχόλια μάλλον γιατί περιγράφει με τρόπο εξαιρετικά εύγλωτο και αποστομωτικό την κατάσταση… Άραγε, ο Υπουργός το διάβασε;

«17/1/2017
Κύριε υπουργέ,
Δεν είναι καλό πράγμα να μην δίνεις λεφτά γιατί δεν μπορούν τα παιδιά να κάνουν λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και φυσικοθεραπείες. Για αυτό είστε πολύ κακός υπουργός. Τα παιδάκια έχουν ανάγκη. Αν δεν θα κάνουν λογοθεραπείες δεν θα μπορούν να μιλούν. Αν δεν θα κάνουν εργοθεραπείες δεν θα μπορούν να πιάσουνε το κουτάλι ούτε το μολύβι, να συγκεντρωθούν, να μάθουν γράμματα και αριθμούς. Αν δεν κάνουν φυσικοθεραπείες δεν θα μπορούν να περπατήσουν και να τρέξουν. Εγώ κατάφερα να μιλώ, να γράφω ποιοι είναι οι φίλοι μου, έμαθα να πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ. Δεν θέλω να σταματήσω τη λογοθεραπεία και την εργοθεραπεία γιατί μαθαίνω καινούρια πράγματα. Δεν σας αγαπώ!»

Εν τω μεταξύ, γονείς και φίλοι παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής, καλούν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 11:00πμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό την επίδοση επιστολής διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Επιστολή Διαμαρτυρίας που θα επιδοθεί επίσης στον Πρωθυπουργό, τον Ευρωπαίο Επίτροπο αλλά και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλει την περικοπή της δαπάνης για την ειδική αγωγή και ζητά την ακύρωσή της, υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή θεραπευτή των παιδιών και ζητά την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη σύμβαση Θεραπευτών/ΕΟΠΥΥ ώστε να μην βρεθούν τα παιδιά χωρίς στήριξη στη μέση της θεραπευτικής περιόδου.