Φορολογικά και λειτουργικά κίνητρα δίνονται μέσω της λειτουργικής μίσθωσης τρακτέρ που τα τελευταία χρόνια ολοένα κερδίζει έδαφος

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Φορολογικό κίνητρο και έναν πιο εύκολο τρόπο ανανέωσης του µηχανολογικού στόλου, µοιάζει να αποτελεί η λειτουργική µίσθωση τρακτέρ, η οποία εδώ και λίγους µήνες δείχνει να προτιµάται από κάποιους αντί της αγοράς αγροτικών µηχανηµάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
Μειωμένες φορολογικές υποχρεώσεις και λύση στην τακτική ανανέωση του στόλου αγροτικών μηχανημάτων υπόσχεται η λειτουργική μίσθωση, πρακτική που έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των αγροτών.
Συγκεκριµένα, µέσω της λειτουργικής µίσθωσης του µηχανήµατος µπορεί ο αγρότης να αυξήσει τα έξοδά του, και έτσι να µειώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα µετά τη λήξη της µίσθωσης µπορεί να ζητήσει αντικατάσταση µε ένα µηχάνηµα πιο σύγχρονης τεχνολογίας.
Μικρότερης διάρκειας
«Εφόσον εντάσσονται στα βιβλία οι αγρότες, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην αύξηση των δαπανών. Την αγορά ενός µηχανήµατος αξίας 50.000 ευρώ θα την απόσβεναν στη δεκαετία µε µία έκπτωση των εξόδων 5.000 ευρώ, που είναι το 10% της αξίας του τρακτέρ. Όµως, το κίνητρό τους είναι να καταχωρούν δαπάνες µεγαλύτερες στη χρήση. Προβαίνοντας σε µισθώσεις αντί για αγορά τα καταβαλλόµενα µισθώµατα είναι υψηλότερα, για λιγότερα έτη, οπότε στη χρήση τους καταχωρούν µεγαλύτερα έξοδα. Επιπλέον πλεονέκτηµα είναι ότι µε τη λήξη µπορούν να συνεχίσουν µισθώνοντας ένα καινούργιο µηχάνηµα, αντί να µπουν στην διαδικασία πώλησης και επαναγοράς», εξηγεί παράγοντας της αγοράς στην Agrenda. Φυσικά αυτή η διαδικασία δεν ταιριάζει σε όλους και έχει να κάνει µε τηρευστότητα της εκάστοτε αγροτικής επιχείρησης.
∆ιαφορά µε το leasing
Η λειτουργική µίσθωση ξεχωρίζει από τη χρηµατοδοτική µίσθωση (leasing) καθώς στην τελευταία η διάρκεια της µίσθωσης εκτείνεται στο µεγαλύτερο µέρος της οικονοµικής ζωής του περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή του τρακτέρ. Το leasing σαφώς έχει τα πλεονεκτήµατά του (πχ απόκτηση αναγκαίου εξοπλισµού χωρίς δέσµευση κεφαλαίων), και φορολογικά από το 2014 αντιµετωπίζεται σαν ο αγοραστής να λαµβάνει δάνειο για το µηχάνηµα, σύµφωνα µε τους φοροτεχνικούς. Αναφορικά µε το leasing, τα πλήρη οφέλη µίας τέτοιας κίνησης µπορεί να τα αξιοποιήσει καλύτερα µία µεγάλη αγροτική επιχείρηση (π.χ. συνεταιρισµός).
Operating Leasing
Λειτουργική (ή διαφορετικά χρονοµίσθωση - operating leasing) είναι η παραχώρηση της χρήσης εξοπλισµού και η παροχή υπηρεσιών που συνδέεται µε την λειτουργία του εξοπλισµού για µία συγκεκριµένη χρονική περίοδο έναντι καταβολής µισθωµάτων, µε δικαίωµα εξαγοράς/αντικατάστασης ή όχι στη λήξη της µίσθωσης.
Απευθύνεται σε:
-Εταιρείες κάθε νοµικής µορφής
- Ελεύθερους επαγγελµατίες
-Φυσικά πρόσωπα.

Πηγή: agronews.gr

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]