ΛΑΚΩΝΙΑ. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που ανέδειξε ο τηλεοπτικός σταθμός Best tv σε εκτενές ρεπορτάζ για την αγορά της Πελοποννήσου.
Σε ότι αφορά στο Νομό Λακωνίας και σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε το Επιμελητήριο Λακωνίας υπάρχει στην αγορά της Λακωνίας το 2016
Διαπιστώνεται αύξηση των Επαγγελμάτων Παροχής Υπηρεσιών και των Εξαγωγικών Επιχειρήσεων αλλά μείωση των Εμπορικών και των Μεταποιητικών. Συγκεκριμένα:

Εμπορικό Τμήμα:
Ενάρξεις 35
Διακοπές 37

Τμήμα Υπηρεσιών:
Ενάρξεις 120
Διακοπές 67

Τμήμα μεταποίησης:
Ενάρξεις 11
Διακοπές 16

Εξαγωγικό Τμήμα:
Ενάρξεις 3
Διακοπές 1

Σύνολο:
Ενάρξεις 169
Διακοπές 121

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο notospess.gr η διευθύντρια του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ε. Γκαραβέλη σε ό,τι αφορά στις ενάρξεις τα στοιχεία αγγίζουν την πραγματικότητα για τους υπόχρεους εγγραφής. Για το σύνολο της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία και από άλλα Επιμελητήρια (Τεχνικό, Οικονομικό κλπ) και φορείς όπως ο δικηγορικός, ο ιατρικός σύλλογος κ.α.

Σε ό,τι αφορά στις διακοπές ( και τους υπόχρεους εγγραφής στο Επιμελητήριο) δε είναι σαφές κατά πόσο αγγίζουν την πραγματικότητα τα στοιχεία των ατομικών επιχειρήσεων αφού κατά τη διακοπή τους στη Δ.Ο.Υ. δεν είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν βεβαίωση Επιμελητηρίου ή ΓΕΜΗ. Κατά συνέπεια, ενημερώνεται το Επιμελητήριο για τη διακοπή των ατομικών, εφόσον ο ίδιος ο επιτηδευματίας αποφασίσει να το ενημερώσει ή οι λογιστές (που γνωρίζουν ότι πρέπει να το κάνουν) αποστείλουν τη διακοπή της Δ.Ο.Υ.

Αντίθετα σε ό,τι αφορά στις εταιρίες οι διακοπές κατατίθενται διότι λύσεις εταιριών γίνονται πλέον στο ΓΕΜΗ. Το taxis δεν είναι υποχρεωμένο από τις κείμενες διατάξεις να ενημερώνει Επιμελητήριο και ΓΕΜΗ, κάτι που αποτελεί αίτημα των επιμελητηρίων (σύνδεση ΓΕΜΗ-taxis και λοιπών φορέων).