Με δυο ερωτήσεις τους οι Λάκωνες Βουλευτές Θ. Δαβάκης και Λ. Γρηγοράκος έφεραν στη Βουλή δυο θέματα που απασχολούν έντονα τελευταία το νομό: αυτό της διαμόρφωσης νέων δασικών χαρτών και της περικοπής αγροτικών συντάξεων.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Η πληθώρα των λαθών που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας κατ εφαρμογή του Νόμου 4389/2016 αποτελεί το αντικείμενο της Ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναστείλει την διαδικασία και να αποσύρει τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, ώστε να επιλυθούν τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει και να μην επαναληφθούν αυτά στην επόμενη ανάρτηση που θα αφορά δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της Χώρας, μεταξύ αυτών και της Λακωνίας.

Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
«Με πολλά και σημαντικά λάθη πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, κατ’ εφαρμογή του Ν4389/2016, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες.
Μάλιστα τα λάθη είναι τόσο εμφανή, όπου σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να αποδείξουν τα αυτονόητα, επιβαρυνόμενοι όμως με ένα επιπρόσθετο κόστος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Οι πολίτες που θίγονται καλούνται μέσα στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών (80 για αυτούς που διαμένουν στο εξωτερικό) από το άνοιγμα της εφαρμογής να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες και θα εξεταστούν από μια Επιτροπή που θα εκδίδει οριστική απόφαση χωρίς δικαίωμα προσφυγής.
Επιπροσθέτως οι ενδιαφερόμενοι επιβαρύνονται και με ένα «τσουχτερό» παράβολο που ξεκινάει από 45€ και μπορεί να φτάσει τα 3.600€, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι για την υποβολή της ένστασης θα χρειαστεί και η συνδρομή ειδικού (δασολόγου, τοπογράφου, μηχανικού, δικηγόρου).
Δυστυχώς όμως η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει και παράπλευρες συνέπειες για τους «άτυχους» ιδιοκτήτες, όπως για παράδειγμα σε αυτούς που τυγχάνει να είναι αγρότες, αφού δημιουργούνται προβλήματα στις «επιλέξιμες εκτάσεις» που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Ενισχύσεων.
Δεδομένου ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η ανάρτηση δασικών χαρτών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Λακωνία, δημιουργώντας τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναστείλει την διαδικασία έστω και τώρα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Συνεπώς, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Προτίθεται να αναστείλει τη διαδικασία και να αποσύρει τους αναρτημένους δασικούς χάρτες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις;
2. Είναι στις προθέσεις του να αλλάξει τη διαδικασία που εφαρμόστηκε;
3. Προτίθεται να δώσει παράταση μεγαλύτερη των 60 ημερών για την υποβολή των ενστάσεων;
4. Σκοπεύει να αναθεωρήσει το ύψος του παράβολου, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ υψηλό ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε;
5. Να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίο θα διενεργηθεί η εξέταση των αντιρρήσεων και ποια θα είναι η σύνθεση της Επιτροπής».

17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Βουλή σχετικά με τις νέες περικοπές στις συντάξεις όσων απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν το δυσβάσταχτο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου που προβλέπει για πρώτη φορά μείωση αποδοχών σε όσους αποκτούν δραστηριότητα που υπάγεται στον ΕΦΚΑ χωρίς καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η απασχόληση των αγροτών χωρίς την ταυτόχρονη επιβάρυνσή τους.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Η κοινωνική ασφάλιση συνιστά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα στο Σύνταγμα της χώρας και αποτελεί κορυφαία έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Συνιστά, κατά τούτο θεσμική εγγύηση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Δυστυχώς, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016 έχει μετατραπεί σε «μαρτύριο της σταγόνας» για τους πλέον οικονομικά αδύναμους συνταξιούχους και ασφαλισμένους, που βιώνουν καθημερινά νέες περικοπές και επιβαρύνσεις.
Θύμα του ασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου είναι και οι συνταξιούχοι, αγρότες και μη, που απασχολούνται σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να ενισχύσουν το -πενιχρό συνήθως- εισόδημά τους.
Ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των συντάξεων των συνταξιούχων που εργάζονται καταλάμβανε ρητώς και περιοριστικώς μόνο όσους «αναλαμβάνουν εργασία» και περιείχε, επιπροσθέτως, ρητή εξαίρεση για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ (από το άρθρο 63 ν. 2676/1999, ως το άρθρο 16 ν. 3863/2010), ο ν. 4387/2016 επιφυλάσσει γι’ αυτούς μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Προβλέπει, δηλαδή, για πρώτη φορά ότι υφίστανται μείωση 60% στο σύνολο των ακαθάριστων συντάξιμων αποδοχών τους όχι μόνο όσοι αναλαμβάνουν εργασία, αλλά και όσοι «αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α.», χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Δηλαδή, υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που απασχολούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και μάλιστα ακόμα και αν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Επειδή το μέτρο αυτό συνιστά ένα ακόμα δυσβάσταχτο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, που βάλλεται συνεχώς και αδιακρίτως από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,
Επειδή αποτέλεσμα εφαρμογής των νέων διατάξεων θα είναι η σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής πανελλαδικά,
Ερωτάστε: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταστεί δυνατή η απασχόληση των αγροτών που το έχουν ανάγκη, χωρίς δυσβάσταχτες οικονομικές θυσίες γι’ αυτούς;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ»