Μια από τις πιο ιστορικές στιγμές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, που άλλαξε τα δημόσια και μιντιακά ήθη, το ιστορικό νεύμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη στο αεροπλάνο επιστροφής από το Λονδίνο έγινε αναπαράσταση με Playmobil στην έκθεση GR80s για την Ελλάδα της δεκαετίας του 1980, που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Τετάρτη στην Τεχνόπολη.

Η αναπαράσταση είναι άκρως επιτυχημένη και πρόκειται για την 22α Οκτωβρίου του 1988, όταν ο Ανδ. Παπανδρέου έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, επιστρέφοντας από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφιλντ, από τον διάσημο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ.

Κατεβαίνοντας τις σκάλες του αεροπλάνου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας κοντοστάθηκε, γύρισε και με ένα νεύμα του προς τη σύντροφό του Δήμητρα Λιάνη, της ζήτησε να τον ακολουθήσει, επισημοποιώντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σχέση τους, που αργότερα οδήγησε σε γάμο.
https://www.youtube.com/watch?v=HDLX4vcqMZ0&feature=youtu.be

Η έκθεση gr80s

Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, θα ανασυσταθούνσε 18 περίπτερα,μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών.

Ο επισκέπτης αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων, τα μεγάλα μεγέθη του πολιτικού ανταγωνισμού της εποχής, τις σημαντικές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις κυβερνήσεις, την κινητοποίηση των μαζών και την πολιτική στράτευση, καθώς και τα βασικά πολιτικά γεγονότα της περιόδου (εκλογικές αναμετρήσεις, πολιτικοί πρωταγωνιστές, πολιτική επικοινωνία, νομοθετικό έργο, σκάνδαλα, κομματικό φαινόμενο).

Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι,11854, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00,
Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00
Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της έκθεσης Gr80's