Υλικά
1,5 κιλό χοιρινό λαιμό ΤΣΙΚΑΚΗΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml κρασί λευκό
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 λίτρα ζωμό βοδινού
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι κ πιπέρι

Παρασκευή
Σε μία φαρδιά μεγάλη κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας και ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και εν συνεχεία τον πελτέ και το σκόρδο. Σοτάρουμε καλά να βγουν τα αρώματα του πελτέ και προσθέτουμε το κρέας.
Αφήνουμε για δύο τρία λεπτά να σοταριστούν μαζί όλα τα υλικά ανακατεύοντας και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Συνεχίζουμε για ακόμα δύο λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτουμε την ντομάτα τα μυρωδικά μας και το ένα λίτρο από τον ζωμό.
Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για μιάμιση ώρα μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά και παρακολουθούμε ανά μισή ώρα να μην μείνει το φαγητό μας χωρίς νερό.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι και τον υπόλοιπο ζωμό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι το κριθαράκι έβρασε.
Και πάλι κατά την διάρκεια ελέγχουμε να μην στεγνώσει και μείνει χωρίς υγρά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να τραβήξει το κριθαράκι τα πολλά υγρά και να φουσκώσει.

Σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή ξερή μυζήθρα.