Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Τ.Κ. Καστορείου σε σχέση με τη λειτουργία του Κ.Υ. Με δεδομένη την μη λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων Βορείων Δήμων και την απομάκρυνση της Διευθύντριας κ. Αραχωβίτη οι κάτοικοι και η κοινότητα ανησυχούν και αντιδρούν στον υποβιβασμό της απαραίτητης γι’ αυτούς δομής υγείας.

ΚΑΣΤΟΡΙ. Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου το απόγευμα κλήθηκαν σε έκτακτη γενική συνέλευση οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Καστορείου από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γιώργο Οικονομάκη. Μοναδικό θέμα της συνέλευσης ήταν αυτό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καστορείου. Στη συνέλευση κλήθηκαν επίσης να παρευρεθούν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, ο αντιδήμαρχος κ. Νικολακάκη και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Καστορείου.

Το Κ.Υ. Καστορείου
Το ΚΥ. Καστορείου λειτουργεί από το 1991. Στα 26 αυτά χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές σοβαρά προβλήματα. Το 2014 ο Δήμος Σπάρτης χρηματοδότησε την ανακαίνισή του με στόχο την βελτίωση των παροχών του με δεδομένο ότι εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή με αυξανόμενες ανάγκες.
Δυστυχώς, το Κ.Υ.Καστορείου είναι φτωχότερο εδώ και κάποιες ημέρες αφού, η επί χρόνια Διευθύντρια του, κ. Αραχωβίτη, τοποθετήθηκε στην νεοσύστατη ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης. Το Κ.Υ. πλέον μετρά στο δυναμικό του μία Γενική Ιατρό (που εφημερεύει στο Γ.Ν. Σπάρτης και παίρνει ρεπό την επομένη της εφημερίας) και έναν Αγροτικό Ιατρό. Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν στο Κ.Υ. λειτουργία … αγροτικού ιατρείου.
Με δεδομένο ότι δεν λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία των Βορείων Δήμων, ότι οι κάτοικοι είχαν αναπτύξει προσωπική επαφή με την κ. Αραχωβίτη και ότι η Διευθύντρια του Κ.Υ. Καστορείου κλήθηκε στην ΤΟ.Μ.Υ. για να καλύπτει τη συνταγογράφηση, καθώς η μονάδα αυτή δεν παρέχει νοσηλεία, οι κάτοικοι του Καστορείου δικαιολογημένα αισθάνονται τουλάχιστον αδικημένοι…

Στη «ζυγαριά»
Η νέα δομή (ΤΟ.Μ.Υ.) ξεκίνησε να λειτουργεί χρησιμοποιώντας ιατρούς που ήδη εργάζονται στη Λακωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση άλλων χώρων για την ενίσχυσή της ως δομής.
Και αν και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σημαντική, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε κανείς να σκεφτεί αρκετά εάν είναι περισσότερο ωφέλιμη και χρήσιμη μια δομή διαχείρισης ασθενών στη Σπάρτη όπου άλλωστε λειτουργεί και το Γενικό Νοσοκομείο ή ένα Κέντρο Υγείας που καλείται να φροντίσει τους κατοίκους των Βόρειων Δήμων που βρίσκονται μακριά από το νοσοκομείο και πολλοί εξ αυτών πολύ συχνά αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στο να το προσεγγίσουν.

Η σύσκεψη στο Καστόρι
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Τ.Κ. Καστορείου Γιώργου Οικονομάκη την Παρασκευή το απόγευμα (3/2) συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, κάτοικοι του χωριού. Οι κάτοικοι αισθάνονται αδικημένοι και απογοητευμένοι, μας είπε ο κ. Οικονομάκης, η κοινότητα όμως είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Περισσότερες άλλωστε από 1.000 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί για αυτό το σκοπό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης
Δύσκολη είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης που ναι μεν έχει θετικές προθέσεις και υπερασπίζεται την σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καστορείου αλλά δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει υπέρ της ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης ή του Κ.Υ. Περιορίστηκε λοιπόν στη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/2) στην θέση υπέρ της λειτουργίας της ΤΟ.Μ.Υ. χωρίς αυτή να υποβιβάζει τη λειτουργία του Κ.Υ. Καστορείου, πράξη βεβαίως που έχει ήδη τελεστεί.

Είναι χρήσιμη σίγουρα η ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ, και η αλλαγή της πολιτικής υγείας στη χώρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλώς κινείται και η σύσταση της ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης. Ο σχεδιασμός όμως των νέων δομών δεν θα πρέπει να συνεπάγεται υποβιβασμό παλαιότερων και απαραίτητων δομών. Και αν η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την δημιουργία νέων όταν αυτή συνδυάζεται με τη διατήρηση των παλαιών τότε αυτοί που εμπνέονται και σχεδιάζουν πρέπει να σκέφτονται πως οφείλουν να επιλέγουν το περισσότερο ωφέλιμο και αναγκαίο για το σύνολο.