Για λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο παρέμειναν τελικά στη Νεάπολη Βοιών, οι μετανάστες που εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 5/2 σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μονεμβάσιας, καθώς προωθήθηκαν με λεωφορείο το βράδυ της Δευτέρας 6/2 σε κέντρα φιλοξενίας στην Καλαμάτα, την Τρίπολη και το Ναύπλιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι 68 Πακιστανικής καταγωγής μετανάστες διέμεναν στην Ελλάδα ωστόσο η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής τους οδήγησε να πληρώσουν τους φερόμενους ως διακινητές Ουκρανικής καταγωγής που κρατούνται, για να τους μεταφέρουν με το ιστιοφόρο στην Ιταλία.

Το ταξίδι τους ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής 5/2 από το Λαύριο ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας κι ενώ βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λακωνίας υπήρξε μηχανική βλάβη και το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο.

Μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Λιμενικών αρχών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι μετανάστες βγήκαν στα Βελανίδια ξημερώματα Δευτέρας κι από εκεί με το λεωφορείο του Δήμου Μονεμβασίας, το οποίο πραγματοποίησε δύο δρομολόγια, μεταφέρθηκαν στην Νεάπολη Βοιών και συγκεκριμένα στον χώρο του ''Καρνάγιου'' στην παραλία.

Εκεί παρέμειναν την υπόλοιπη νύχτα και μέχρι νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 6/2. Ο Δήμος Μονεμβασίας τους προσέφερε σκεπάσματα και φαγητό, ενώ ναύλωσε και λεωφορείο με το οποίο στις 7:30 - 8 το βράδυ της Δευτέρας αναχώρησαν με προορισμό την Καλαμάτα την Τρίπολη και το Ναύπλιο, για να μείνουν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Η προσπάθεια των ανδρών του Λιμενικού σώματος ήταν συγκινητική και όπως αναφέρει το Τsirigo fm 105,6, αξίζουν συγχαρητήρια στον επικεφαλής και στους άνδρες της επιχείρησης διάσωσης όπως και των ανθρώπων στα Βελανίδια και τη Νεάπολη Βοιών.

Η φιλόξενη κουζίνα του Γηροκομείου Νεάπολης προσφέρθηκε γι' ακόμη μια φορά απ τον πατέρα Παναγιώτη Αρώνη για να παρασκευαστούν τα γεύματα που προσφέρθηκαν στους μετανάστες.

Ένα μεγάλο μπράβο στην επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δημοτική Σύμβουλο κα. Σοφία Δουμάνη και στην Δημοτική Σύμβουλο της Δημοτικής Πλειοψηφίας κ.Βαγγελόγλου Δέσποινα που ήταν εκεί να επιμεληθούν των γευμάτων και να προσφέρουν την βοήθειά τους, στον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας κ. Χαράλαμπο Κουτσονικολή και γενικότερα σε ολόκληρη την ηγεσία του Δήμου Μονεμβασίας καθώς και σε όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που συνέδραμαν με τον τρόπο τους και βοήθησαν στη συλλογική προσπάθεια.

Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής