Σαφέστατη είναι η έλλειψη αυστηρού συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται στην υπόθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο της Σπάρτης, πράγμα που αποτελεί και την κύρια αιτία όλων των καθυστερήσεων μέχρι σήμερα. Η Σπάρτη του πολιτισμού και της ιστορίας παραμένει «άστεγη»…

ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Δήμο Σπάρτης με θέμα το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Στη συνάντηση, η οποία ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Φορέων της Σπάρτης που εκπροσωπούν την κίνηση για την υλοποίηση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Σπάρτης κ. Δημήτριος Λιακάκος με την συνεργάτη του, επίσης στέλεχος της Πολεοδομίας, κ. Άννα Καρακίτσου.

Από την πλευρά των Φορέων Σπάρτης - Λακωνίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές, και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ενημέρωση των Φορέων σχετικά με τις προθέσεις του Δήμου Σπάρτης να επιταχύνει τις διαδικασίες που αφορούν στην δική του εμπλοκή στο θέμα, καθώς και η παρουσίαση των δυσκολιών που υπάρχουν για την προώθησή τους, εφ’ όσον είναι κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση της απαραίτητης προεργασίας για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της μελέτης του Μουσείου.

Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ενημέρωση των φορέων, ο Δήμος Σπάρτης εμπλέκεται στον καθορισμό των όρων δόμησης στην ζώνη των 15 μέτρων που περιβάλουν το διατηρητέο κτίσμα του ΧΥΜΟΦΙΞ και στην κυκλοφοριακή μελέτη πρόσβασης στο οικόπεδο με τις απαραίτητες εσωτερικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την ενδελεχή ενημέρωση εκ μέρους του Δημάρχου και της αρμόδιας υπηρεσίας, διαφαίνεται και πάλι η σοβαρή καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), η οποία αφορά στην προώθηση των δύο παραπάνω υποχρεώσεων του Δήμου Σπάρτης έναντι της προόδου του θέματος του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής:

- Προκειμένου ο Δήμος Σπάρτης να προχωρήσει στον προσδιορισμό των όρων δόμησης στην περιμετρική ζώνη των 15 μέτρων γύρω από το διατηρητέο κτίσμα του ΧΥΜΟΦΙΞ, θα πρέπει το ΥΠΠΟΑ να προσδιορίσει ακριβώς τους όρους δόμησης που επιθυμεί και οι οποίοι θα εξυπηρετούν το σύνολο του έργου του Μουσείου, να τους αποστείλει στην Πολεοδομία Σπάρτης, η οποία θα φέρει αυτούς τους όρους με εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφισθούν άμεσα. Όπως διευκρίνισε ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας, επισπεύδων - δηλαδή αρμόδιος να προτείνει τους όρους- είναι ο φορέας κηρύξεως, ο οποίος είναι και ο ευεργετούμενος από την πράξη ανακήρυξης του διατηρητέου, δηλαδή εν προκειμένω το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού.

- Όσον αφορά στην εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης, θα πρέπει και πάλι το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού να διευκρινίσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις εντός του οικοπέδου για να εκπονηθεί η κυκλοφοριακή μελέτη στο εσωτερικό του οικοπέδου, αλλά και να υπάρξει συναίνεση της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ) – Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού ( ΥΠΠΟΑ) αναφορικά με την σύνδεση του οικοπέδου με την εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης, εφ’ όσον με την κυκλοφοριακή μελέτη θα υπάρξουν επεμβάσεις επί της εθνικής οδού.

Οι παραπάνω ενέργειες προκειμένου να τελεσφορήσουν απαιτείται έγκριση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης στο τετράγωνο του ΧΥΜΟΦΙΞ και προς τούτο η Πολεοδομία έστειλε σχετική πρόταση τροποποίησης στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ζητά από την Πολεοδομία με έγγραφό του στις 3/8/2016 να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:

- Να ξανακάνει την διαδικασία δημοσιοποίησης της τροποποίησης του σχεδίου στο εν λόγω τετράγωνο, διότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εστάλη στο ΥΠΕΝ το 2016 είναι διαφορετική σε σχέση με αυτήν του 2009, για την οποία είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες δημοσιότητας.

- Να διορθωθεί το ρυμοτομικό σχέδιο τροποποίησης που εμπεριέχεται στο φάκελο της τροποποίησης, διότι δεν έχει απεικονιστεί σωστά και

- Να συνυποβληθεί η κυκλοφοριακή μελέτη προκειμένου να φανεί αν είναι συμβατή με την πρόταση τροποποίησης.

Η Πολεοδομία του Δήμου Σπάρτης με έγγραφό της στις 12/8/ 2016 έχει στείλει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας το παραπάνω έγγραφο του ΥΠΕΝ, με το οποίο ζητά να προβεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων στη διόρθωση του ρυμοτομικού σχεδίου και στην εκπόνηση της κυκλοφοριακής μελέτης, στις διορθώσεις, δηλαδή, για τις οποίες έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΥΠΕΝ και την άποψη του Δήμου Σπάρτης.

Μετά την ενημέρωση εκ μέρους της Πολεοδομίας, οι εκπρόσωποι των Φορέων ενημέρωσαν τον Δήμαρχο κ. Βαλιώτη για την πρότασή τους να συμπεριληφθεί και εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης στην επιτροπή που συνέστησε η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, για την υποστήριξη των υπηρεσιών της Π.Ε. Λακωνίας, εφ’ όσον το κομμάτι της προετοιμασίας στο οποίο εμπλέκεται ο Δήμος Σπάρτης είναι μεγάλο και αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εκ μέρους της Π.Ε. Λακωνίας.

Μετά και την παραπάνω συνάντηση γίνεται πλέον σαφέστατη η έλλειψη αυστηρού συντονισμού των φορέων που εμπλέκονται, πράγμα που αποτελεί και την κύρια αιτία όλων των καθυστερήσεων μέχρι σήμερα. Συντονιστής όλων των ενεργειών είναι λόγω αρμοδιότητας το Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε υψηλόβαθμο επίπεδο, που είναι το επίπεδο της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία συγκροτήθηκε χωρίς μάλιστα την κομβικής σημασίας παρουσία του Δήμου Σπάρτης, ως ο φορέας που μπορεί να συντονίσει την πρόοδο των εργασιών. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να εποπτευθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και να προεδρεύσει της επιτροπής η ίδια η Γενική Γραμματέας, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά το θέμα και να χειριστεί τυχόν καθυστερήσεις από όπου και αν προέρχονται.

Στην ενημέρωση των Φορέων για το θέμα αναφέρεται και τα εξής:

«Μετά από 20 χρόνια καθυστερήσεων και αδιαφορίας, δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε ότι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας είναι αρκετός για να συντονίσει όλη αυτή την προσπάθεια που φαίνεται να ευρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα!

Για τους παραπάνω λόγους επαναλαμβάνουμε με μεγαλύτερο σθένος την άποψή μας ότι για την επίσπευση της ωρίμανσης του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης θα πρέπει:

1. Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) να προχωρήσει στην ανάληψη της ευθύνης του και να συντονίσει με αυστηρό τρόπο όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των εταίρων του στην προγραμματική σύμβαση, δηλαδή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την προώθηση του θέματος και την επίσπευση των διαδικασιών.

2. Να οριστούν σφιχτά χρονοδιαγράμματα για όλες τις παραπάνω διαδικασίες και να δεσμευθούν σε αυτά και οι τρεις εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Σπάρτης).

Θεωρούμε, τέλος, ότι το γεγονός της ουσιαστικής συνεργασίας των Θεσμικών Φορέων με την Επιτροπή των Φορέων για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, δικαιώνει την απόφαση ενεργοποίησης των επαγγελματικών, επιστημονικών, κοινωνικών φορέων της πόλης και του νομού μας και αποδίδει καρπούς, αφού πλέον γίνεται ολοένα και πιο σαφής η εικόνα για τα αίτια των καθυστερήσεων σε σχέση με την μελέτη και το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, και διότι όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί της ελληνικής αρχαιότητας έχουν στεγαστεί σε υπέροχα μουσεία (Αθήνα, Βεργίνα/Μακεδονία, Θήβα, Κρήτη (Χανιά, Ρέθυμνο-Ελεύθερνα, Ηράκλειο, κ.λπ.) και μόνον η Σπάρτη παραμένει άστεγη!!

Η πόλη μας δικαιούται αυτό το Μουσείο για να στεγάσει με αξιοπρέπεια τον πολιτισμό της και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργοποιηθούμε για να το πετύχουμε!!»