ΣΠΑΡΤΗ. Το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2017, στον Ι.Ν Αγίας Βαρβάρας Καλογωνιάς, τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου τον οποίο συνεπικούρησαν κληρικοί της περιοχής καθώς και δύο ιεροδιάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Μοναχού Παϊσίου Κολοκυθά, που ανήκει στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Γόλας και του οποίου η κουρά είχε γίνει το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 30 Ιανουαρίου στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι του Ταϋγέτου.

Στη χειροτονητήρια ομιλία του ο υποψήφιος Διάκονος τόνισε αρχικά ότι δοξάζει τον Τριαδικό Θεό, που τον αξιώνει να λάβει το πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, τον οποίο ευχαρίστησε για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και για το μεγαλύτερο δώρο που του προσφέρει, αυτό της Ιεροσύνης. Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον πρώτο πνευματικό του π. Κωνσταντίνο Ορφανάκο, εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Νικολάου Σπάρτης, ιδιαίτερα τον εφημέριο Καλογωνιάς π. Γεώργιο Σκοπαράντζο, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γόλας Πανοσολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευστάθιο Πορφύρη, τους γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του καθώς και όλους όσοι τον στήριξαν κατά την διάρκεια της ζωής του, αλλά και στην απόφασή του να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του υποσχέθηκε να αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για να φανεί αντάξιος της μεγαλοσύνης του Θεού, αλλά και της εμπιστοσύνης του Σεβ. Μητροπολίτη μας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πόθο του υποψηφίου Διακόνου να υπηρετήσει την Αγία Εκκλησία από την παιδική του κιόλας ηλικία υπογραμμίζοντας ότι τα εκκλησιαστικά αξιώματα τα παίρνει ο άνθρωπος από το Θεό και μάλιστα μία τέτοια αποδοχή αποτελεί ύψιστη τιμή. Στη συνέχεια τον επαίνεσε για το ήθος και την αφοσίωσή του στο Θεό, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τους γονείς του, οι οποίοι από τη στιγμή που συνειδητοποίησαν ότι το παιδί τους επιθυμεί να υπηρετήσει το Θεό μέσω της Ιεροσύνης, ποτέ δεν του στάθηκαν εμπόδιο, αλλά αντιθέτως τον ενθάρρυναν στην απόφασή του. Ολοκληρώνοντας τον εποικοδομητικό λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εξέφρασε ευχές προς τον υποψήφιο Διάκονο για ψυχική και σωματική αντοχή, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην υψίστης σημασίας αποστολή για την οποία προετοιμαζόταν για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ακολούθησε η χειροτονία και αμέσως μετά, μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, ο νέος διάκονος δέχθηκε τις ευχές των συγγενών του. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος έκανε τη διανομή του αντιδώρου, ενώ ο χειροτονηθείς δέχθηκε τις ευχές του πυκνού εκκλησιάσματος προσφέροντας γλυκίσματα.