Με επιστολή του ΔΣ προς τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιους υφυπουργούς, που κοινοποείται και στον Πρωθυπουργό, οι Βιοκαλλιεργητές Λακωνίας κάνουν (και πάλι) γνωστές τις θέσεις και αποφάσεις πλέον της Γενικής Συνέλευσής τους.

«Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017 εγκρίθηκαν και ψηφίστηκαν οι κάτωθι ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ., οι οποίες αποτέλεσαν και πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση:

1. Για το πρόγραμμα που αφορά την περίοδο 2012-2016 (Μέτρο 2.1.4 Βιολογική Γεωργία ΠΑΑ 2007-2013) η απόφαση που λήφθηκε από το Δ.Σ. ορίζει να ζητηθεί η παρέμβαση του Εισαγγελέα, για να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν, και να σταματήσει η αδικία εις βάρος ενός μεγάλου ποσοστού βιοκαλλιεργητών από το 2014 έως και σήμερα και αφορά πληρωμές από το 2012 του προγράμματος. Παράλληλα να ενημερωθεί η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Σας υπενθυμίζουμε το εξώδικο που είχαμε αποστείλει τον Νοέμβριο του 2014 στην τότε ηγεσία του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και την απάντηση του Επιτρόπου της Ε.Ε.

2. Για το πρόγραμμα που αφορά την περίοδο 2014-2020 η απόφαση που λήφθηκε από το Δ.Σ. αφορά την καταγγελία του Νέου Προγράμματος (Μέτρο 11 Βιολογικής Γεωργίας ΠΑΑ 2014-2020).

Όσον αφορά το πρώτο θέμα που αφορά το πρόγραμμα (2012-2016 Μέτρο 2.1.4 Βιολογική Γεωργία) η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη διότι διαπιστώσαμε ότι όλες οι προσπάθειες μας, όχι μόνο βρήκαν μια στείρα άρνηση από το ΥΠΑΑΤ και τις υπηρεσίες του, αλλά αντιθέτως οι αρμόδιες υπηρεσίες επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στους Βιοκαλλιεργητές. Να λοιπόν μια ευκαιρία για όλους μας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα για το Νέο Πρόγραμμα (Μέτρο 11 Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία ΠΑΑ 2014-2020), και εξαντλώντας τα περιθώρια, σας καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή, να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Όπως καταλαβαίνετε αυτό απαιτεί πάγωμα του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος που αφορά την ΚΥΑ και την προκήρυξη του προγράμματος που έχει ήδη δημοσιευτεί. Σας καλούμε εντός πέντε εργάσιμων ημερών όπως υλοποιηθεί από κοινού συνάντηση μας, προκειμένου να επαναδιατυπωθεί η ΚΥΑ και κατά συνέπεια και η προκήρυξη. Σκοπός της κίνησης μας αυτής είναι να μην υπάρξουν στο μέλλον οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Σας υπενθυμίζω ότι υπάρχει ήδη έγγραφο αίτημα μας για συνάντηση, το οποίο υποβλήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς βιοκαλλιεργητών στην διαβούλευση για την ΚΥΑ εδώ και δέκα μέρες. Πέραν αυτού σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα εμπλακούμε ξανά στην τακτική που εφαρμόζετε περί δήθεν συζητήσεων για το θέμα και θα αναλάβετε για όλα τις ευθύνες σας στο ακέραιο. Οι Βιοκαλλιεργητές - Βιοκτηνοτρόφοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα όλα αυτά τα χρόνια.

Σας θυμίζουμε για μια ακόμη φορά κ. Υπουργέ ότι εσείς και ο Διευθυντής σας ήσασταν εκείνοι που μας προέτρεπαν να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη από τον Ιανουάριο του 2015. Ο δε Γ.Γ. Κοινοτικών Πόρων διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να βγει προκήρυξη με τις αμαρτίες του παρελθόντος, ωστόσο αυτό ακριβώς συνέβη…

Η υπομονή μας έλαβε τώρα τέλος. Οι αγρότες πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό, και να μην είναι απλώς εκτελεστικά όργανα, δηλαδή απλοί εργάτες γης».

[Η αγροτική στήλη του notospress.gr υποστηρίζεται από την ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΣ και ΣΙΑ ΕΕ ε.ο. Σπάρτη – Γυθείου 153]