Γράφει η Ποτούλα Πασχαλίδη

Ζούμε την εποχή του παραμυθιού. Δηλαδή ο κάθε ένας εύκολα παραμυθιάζει τον αγαθιάρη λαό . Και ο λαός το καταφχαριστιέται και το καταπίνει αμάσητο. Το παραμύθι ντε! Γιαυτό και εγώ είπα να ακολουθήσω το παράδειγμα τους και να σας πω ένα παραμύθι. Και διάλεξα ένα του πρόγονου μας του Αισώπου.
«Γεωργοῦ παῖς κοχλίας ὤπτα• ἀκούσας δὲ αὐτῶν τριζόντων ἔφη• «Ὦ κάκιστα ζῷα, τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων, αὐτοὶ ᾄδετε.»

Ακαταλαβίστικα έ; Εντάξει, είναι στα Αρχαία Ελληνικά που αργοπεθαίνουν μια και τα δηλητηριάζουν μέρα με τη μέρα για να φύγουν ανώδυνα. Μιλάμε για την Ελλάδα βέβαια, μια και στο εξωτερικό χαίρουν άκρας εκτίμησης.

Τα Αρχαία Ελληνικά ντε!

Λοιπόν, έχουμε και λέμε τη μετάφραση. «Το παιδί του γεωργού έψηνε σαλιγκάρια. Σαν τα άκουσε να τσιρτσιρίζουν (να τρίζουν) είπε..Ω Πάρα πολύ κακά ζώα! Τα σπίτια σας καίγονται και εσείς τραγουδάτε!»

Τα λόγια του Αίσωπου, δηλώνουν πως ότι δεν είναι στην ώρα του, είναι κατάπτυστο.

Για να έρθουμε λοιπόν στο σήμερα και να δούμε που κολλάει ο Αίσωπος. Η κυβέρνηση μας, δια του Πρωθυπουργού έχει έναν μεγάλο μπελά στο κεφάλι της. Αξιολόγηση τον λένε (τον μπελά) και πηγαινοέρχεται στην Ευρώπη για να την φέρει σε πέρας (την αξιολόγηση ντε). Και είναι μόνος του ο φουκαράς ο Πρωθυπουργός.

Τα κόμματα, που για την μοίρα τούτου του τόπου, εναλλάσσονται στην εξουσία και τα γνωρίζουμε εκ των προτέρων, την αξιολόγηση την έχουν γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Αν έχουν παλαιότερα, υποδήματα ντε. Έχουν με άλλα σημαντικά να ασχοληθούν. Έτσι βρεθήκαμε πριν από λίγες μέρες, με την παρακίνηση των Μ.Μ.Ε. να ασχολούμαστε με το Παρίσι. Ναι καλέ, με το Παρίσι, την πόλη του Φωτός που το λένε. Την πρωτεύουσα της Γαλλίας με τον Σηκουάνα στη μέση.

Η μια πλευρά λοιπόν, η ροζ, ανακάλυψε και μας παρουσίασε με κάθε επισημότητα και τυμπανοκρουσία την μεγάλη της ανακάλυψη. Η πρώην, μετά εν διαστάσει και τώρα ..νυν (όλα αυτά μαζί) κυρία Μητσοτάκη του νεώτερου (όχι του επίτιμου), αγόρασε πριν από κάμποσα χρόνια ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Ε, και! Λεφτά είχε το αγόρασε η κοπέλα. Η πρώτη είναι η η τελευταία που αγοράζει διαμέρισμα στο Παρίσι; Που εντόπισαν το πρόβλημα και το έκαναν βούκινο;

Το διαμέρισμα αγοράστηκε μόλις ήταν(;) σε διάσταση το ζεύγος Μητσοτάκη. Και όταν δυο σύζυγοι δηλώνουν πως είναι σε διάσταση κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση και ότι απορρέει από αυτό, το απολαμβάνουν.. Το ξέρει και η κουτσή Μαρία αυτό. Και κάνει ευρεία χρήση (η κουτσή Μαρία). Όταν θέλεις να …κοροϊδέψεις την εφορία , ρίχνεις μια διάσταση και δώθε πάνε οι άλλοι.

Κανείς όμως δεν ρώτησε το κορίτσι (τη Μαρέβα ντε) γιατί το έκανε αυτό. Ποιος ήταν ο καημός και η πρεμούρα της να αγοράσει ένα κολόσπιτο (Γιαννόπουλε Αθάνατε) στο Παρίσι. Πέσανε να την φάνε χωρίς να αφουγκραστούν την ανησυχία της. Σου λέει η κοπέλα, άντε να γίνει καμιά επανάσταση στην Ελλάδα και να πρέπει να ξαναπάρει τον δρόμο της εξορίας, για δεύτερη φορά ο αγαπημένος της!(την πρώτη φορά ήταν μόνο 6 μηνών) Που θα πάει; Ο μόνος δρόμος εξορίας που …αντέχει και τον γνωρίζει καλά, οδηγεί κατευθείαν στο Παρίσι. Άντε να φτάσει ταλαιπωρημένος, κουρασμένος, στενοχωρημένος, very χωλοσκασμέμος (πως το λέτε εσείς εδώ) και να πρέπει και από πάνω να ψάχνει για κεραμίδι να βάλει το κεφάλι του από κάτω. Την ταλαιπωρία του συντρόφου της σκέφτηκε η κ. Μητσοτάκη και αγόρασε ένα σπιτάκι στο Παρίσι. Τώρα αν αυτό το αγόρασε η εταιρεία που αυτή κατέχει το 95 % δεν λέει και τίποτα κακό. Και αυτό που λέγεται για το νόμιμο και το ηθικό, άστο να πάει στο διάολο!. Το στεφάνι της πάνω από όλα! Και εσείς μεμψίμοιροι, ζηλιάρηδες, κακοπροαίρετοι αμέσως να το εκμεταλλευτείτε και να την κάνετε βούκινο.

Μόλις το πήραν χαμπάρι οι γαλάζιοι, άλλαξαν χρώμα και γίνανε κατακίτρινοι από το κακό τους.
«Πιάσατε στο στόμα σας εσείς οι ροζ το κορίτσι μας, το στεφάνι του αρχηγού μας; Θα σας κανονίσουμε. Θα δείτε τι θα πάθετε! Για να δούμε τι μπορούμε να σας προσάψουμε. Γιατί δηλαδή, εμείς μυρμήγκια βόσκουμε;»
Και ψάξε –ψάξε νασου και ανακάλυψαν το …λοξοδρόμημα του αεροπλάνου που έφερνε πριν από κάποιες μέρες τον Πρωθυπουργό από την Λισσαβόνα στην Αθήνα. Μια μικρή παρακαμψούλα έκανε το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος και πέρασε από το Παρίσι. Τώρα γιατί πήγε στο Παρίσι το παλληκάρι, με ποιόν(ή ποιους) πήγε, ποιους είδε, εδώ σας θέλω. Πολλές γνώμες …ερίζουν. Έγινε και επίσημο αίτημα από την γαλάζια πλευρά αλλά η ροζ ακόμα να απαντήσει. Χαζή είναι;

Μια εκδοχή (δικαιολογία;) ήταν πως πήγε να συναντήσει επενδυτές (κάποιους που ο Μπούλης, ο συγκυβερνήτης ,δεν εγκρίνει) για να τους φέρει να επενδύσουν στην Ελλάδα (το άλλο με το Τοτό το ξέρουμε;). Όμως τους την έσκασε. Δεν το είπε σε κανέναν, μη και του κλέψουν την ιδέα και τη δόξα. Μην και του πάρουν τη μπουκιά μέσα από το στόμα. Τώρα αν στέκει κοτζάμ πρωθυπουργός να πηγαίνει σαν «φτωχός και μόνος Κάου μπόυ» σε μια ξένη χώρα για …δουλειά της χώρας του, ας μην το συζητήσουμε εδώ.

Έπεσε και στο τραπέζι η εκδοχή να πήγε με την οικογένεια του στη Eurodisney. Πάντως φωτογραφίες με τον Ντόναλντ την Νταίζη, τον Γκούφη και την Κλάραμπελ, δεν διέρρευσαν. γιαυτό μάλλον απομακρύνεται η εκδοχή.
Κοινός παρονομαστής και των δύο γεγονότων το Παρίσι, η πόλη του Φωτός. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας που έχει στη μέση τον Σηκουάνα. Αγαπημένος πανάκριβος προορισμός παράνομων και έννομων.

Και ενώ είχαμε όλοι, μα όλοι καταπιαστεί με τα καμάρια μας, και το Παρίσι στην εκδοχή «περσινά ξινά σταφύλια», η Αξιολόγηση να πηγαίνει κατά διαβόλου, η κρίση να βαθαίνει, η φτώχεια και η πείνα να φουντώνει μέρα με τη μέρα και εμείς χαμπάρι.

Και εδώ έρχεται ο Αίσωπος με την διαχρονική σοφία των ιστοριών του και μας πετάει στα μούτρα..

«Τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων, αὐτοὶ ᾄδετε.»

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr