ΓΥΘΕΙΟ. Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης σε κλίμα έντονης συγκίνησης αποχαιρετά τον σπουδαίο καλλιτέχνη και δωρητή Γιάννη Μανιατάκο εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και δημιουργός έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα.

Η αγάπη του προς την ιδιαιτέρα πατρίδα του τον ώθησε να προβεί στη δωρεά έργων του στο Κέντρο Πολιτισμού - Παλαιό Παρθεναγώγείο θέλοντας να τιμήσει τον τόπο του.
Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης, το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάσει τη ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και για τον ήλιο του νησιού της Τήνου. Είχε μείνει εκατοντάδες ώρες στο βυθό ζωγραφίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα υποβρύχια τοπία του Αιγαίου. Ανάμεσα σ’ εκείνα που καθιστούν τον Γιάννη Μανιατάκο μοναδικό στο είδος του καλλιτέχνη είναι η εμμονική καταγραφή υποθαλάσσιων τοπίων σε ζωγραφικό καμβά. Ένα τυχαίο γεγονός που στάθηκε ικανό να στιγματίσει την καλλιτεχνική του πορεία. Ένας ζωγράφος-δύτης, λοιπόν, ένας μείζων γλύπτης αλλά και μια εξέχουσα φιγούρα δασκάλου που παρέμεινε μ’ αυτή του την ιδιότητα πάνω από τριάντα χρόνια στο νησί της Τήνου.
Άξιο παιδί της Μάνης γαλουχημένο με πίστη στις αξίες του Τόπου του. Ο Γιάννης Μανιατάκος αποτέλεσε μια σημαντική περίπτωση μοναχικού δημιουργού, που προτεραιότητά του στάθηκε η κοινωνική προσφορά και η εκπαιδευτική δραστηριότητα παράλληλα με τη θρησκευτική προσήλωση στην εξάσκηση της τέχνης του. Ποτέ δεν αφιέρωσε χρόνο στην προβολή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου του.
Το Κέντρο Πολιτισμού αποχαιρετά τον σπουδαίο γλύπτη με τη φράση που κοσμεί το άγαλμα «Η Μάνα, μανιάτισσα» που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Πολιτισμού και φέρει την συμβολική επιγραφή: «Η Τέχνη κατά της Λήθης», ως τον ύστατο φόρο τιμής για την προσφορά του ίδιου στην Τέχνη, τον Τόπο του και τους Ανθρώπους.
Η κηδεία του Γιάννη Μανιατάκου θα τελεστεί το Σάββατο στις 13:00 στο Φλωμοχώρι, όπου ήταν και ο τόπος καταγωγής του.
Καλό σου ταξίδι Γιάννη Μανιατάκο…
Η μνήμη σου θα είναι αιωνία! Και το αποτύπωμά σου σε αυτόν τον κόσμο, ανεξίτηλο!» … όπως το χάραξες πάνω στο άγαλμα της Μάνας, μανιάτισσας.