Καθημερινά περνάτε από αυτά τα σταυροδρόμια. Ο κίνδυνος που παραμονεύει είναι μεγάλος. Χρειάζεται προσοχή και προφύλαξη.

ΣΠΑΡΤΗ. Δεν είναι ένα και δύο αλλά δεκάδες τα σταυροδρόμια που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πρόχειρη ή ελλιπής η σήμανση, κάθετη και οριζόντια. Σε άλλες είναι λανθασμένη η ανύπαρκτη. Σε κάποιες άλλες είναι αναπόφευκτη η δημιουργία τους και σε κάποιες άλλες ίσως και μοιραία…

> Έξω ακριβώς από το εργοστάσιο της ΕΑΣ Λακωνίας στην Εθνική Οδό Σπάρτης – Γυθείου. Οι ταχύτητες των οχημάτων είναι μεγάλες. Χρειάζεται έντονη διαγράμμιση και πολύ μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς.

> Διασταύρωση από Εθνικό οδό Σπάρτης – Γυθείου προς Ξηροκάμπι στην έξοδο της Τραπεζοντής. Δεν υπάρχει ορατότητα, είναι στροφή, οι ταχύτητες μεγάλες και ο εισερχόμενος στην Εθνική οδό έρχεται από ανηφορική κλήση. Ακόμα πιο επικίνδυνα είναι τα πράγματα όταν εισέρχονται στην Ε.Ο. τρακτέρ.

> Η διασταύρωση στην Εθνική Οδό Σπάρτης – Αμυκλών για το super market Βασιλόπουλος. Οχήματα σταματούν για να στρίψουν αριστερά προς το super market δημιουργώντας μποτιλιάρισμα και στάση στην Εθνική οδό αφού δεν υπάρχει το πλάτος για να δημιουργηθεί δεύτερη λωρίδα. Άκρως επικίνδυνο σημείο.

> Η «θανάσιμη» διασταύρωση της οδού Λυκούργου και της οδού Βαλιώτη στα ΚΤΕΛ. Η προσοχή των οδηγών πρέπει να είναι τεταμένη και οι κινήσεις ακριβείς και γρήγορες. Από 4 διευθύνσεις έρχονται οχήματα, κάποια με μεγάλη ταχύτητα, τα λεωφορεία αργά, και από 4 διευθύνσεις φεύγουν οχήματα. Λόγω του ΚΤΕΛ, της περιμετρικής αλλά και της φύσης που έχει το σταυροδρόμι επιβάλλεται να τοποθετηθούν φωτεινή σηματοδότες.

> Η διασταύρωση από τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτης – Καστορείου προς το Νοσοκομείο. Μεγάλη κίνηση οχημάτων προς το Νοσοκομείο. Ελλιπής η σήμανση. Δύσκολη διασταύρωση από τη φύση της. Το βράδυ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

> Η διασταύρωση της Εθνικής Οδού Σπάρτης – Καλαμάτας στο γεφύρι της Μαγούλας. Ακόμα και όταν δεν κινούνται τα παιδιά του παρακείμενου Σχολείου, ή όταν δεν υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα πελατών καταστήματος, είναι σταυροδρόμι επικίνδυνο. Συναντώνται 5 εισερχόμενες και 5 εξερχόμενες κατευθύνσεις από κεντρικούς αλλά και δευτερεύοντες δρόμους. Κάποτε λειτουργούσε πορτοκαλί φανάρι για τους μαθητές. Μάλλον πρέπει να επαναλειτουργήσει ή να τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης τριών χρωμάτων.

> Διασταύρωση μέσα στη Σπάρτη, Λεωνίδου και Θερμοπυλών, στο πάρκο Λουμάκη. Εδώ τα stop δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Οχήματα στη Λεωνίδου κινούνται με ταχύτητα, ενώ άλλα σταθμευμένα δημιουργούν φόρτιση και περιορίζουν την ορατότητα. Πολύ συχνά σημειώνονται τροχαία ατυχήματα.

> Διασταύρωση έξω από τα καταστήματα Κωτσόβολος και Τσικάκης, στην οδό Βαλιώτη. Μεγάλες ταχύτητες. Συχνά περιορισμένη ορατότητα. Κινούνται και μεγάλα οχήματα λόγω περιμετρικής αλλά και πεζοί λόγω καταστημάτων. Χρειάζεται έντονη διαγράμμιση και πορτοκαλί φανάρια προειδοποίησης.

> Διασταύρωση από Σπάρτης προς Μυστρά και Μαγούλα. Πρόκειται για την δυτική είσοδο της Σπάρτης στην απόληξη της οδού Λυκούργου. Πολλά ρεύματα κίνησης, με δύο μικρούς παράδρομους επιπλέον. Κίνδυνος όταν ένα όχημα από Μυστρά συνεχίσει προς Μαγούλα ή το αντίστροφο. Χρειάζεται ίσως βαρέλι ή μικρή ροτόντα, καλύτερη σήμανση, διαγράμμιση και φωτισμό.

> Διασταύρωση Ορθίας Αρτέμιδος και Τριακοσίων. Είσοδος της πόλης πλησίον του Αγίου Σπυρίδωνα. Πέρα από την φόρτισή της έχει κακό οδόστρωμα. Εισέρχονται 4 ρεύματα και εξέρχονται 4. Μεγάλες ταχύτητες από τα οχήματα που εισέρχονται από τη γέφυρα του Ευρώτα. Κακή ορατότητα σε όσους εξέρχονται από την οδό Τριακοσίων. Η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών θα ωφελούσε.

Με την ευχή να μην καταγραφεί κανένα τροχαία και κανένα θύμα, καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα, έως ότου υπάρξει ριζική λύση, να γίνουν παρεμβάσεις και βελτιώσεις προς όφελος του πολίτη. Το notospress.gr καταγράφει και προειδοποιεί!