Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Είναι φανερό σε όλους, η καθημερινότητα μα κυρίως τα στατιστικά στοιχεία της Οικονομίας το αποδεικνύουν. Σταμάτησε, εκτός απροόπτου, ο κατήφορος της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και πέρα μόνο σε θετικά σημάδια και αναπτυξιακές προοπτικές μπορούμε να ελπίζουμε, ως κοινωνία, μπροστά μας.
Τώρα, πως τα κατάφερε μία Κυβέρνηση της Αριστεράς, μέσα σε μία περίπλοκη συστημική κρίση του Καπιταλισμού, με όλους τους «φίλους» εναντίον της, να κρατήσει την Ελλάδα όρθια, τους Έλληνες ζωντανούς και αξιοπρεπείς, είναι ένα θαύμα που θα γράψει η ιστορία και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην μαεστρία του Τσίπρα.

Σε αυτό όμως το νέο ξεκίνημα, αν όλα πάνε αυτό τον καιρό καλά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διαφορετικές είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες που πρέπει να διέπουν τα βήματα της νέας εθνικής μας προσπάθειας. Στην πορεία αυτή για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, τον πρώτο και τελευταίο λόγο οφείλει να έχει ο Ελληνικός Λαός που με τις επιλογές του να την χαράξει. Στο άνοιγμα αυτής της διαδρομής απαιτείται, έμπνευση, στόχος, σχέδιο, καθοδήγηση, πρόγραμμα, συνέπια, εφαρμογή, έλεγχος μα κυρίως Εθνική συνεννόηση χωρίς προκαταλήψεις. Πρώτος στόχος σε μια κατεστραμμένη, σαν σε πόλεμο, όπως η Ελλάδα χώρα είναι και οφείλει να είναι, η παραγωγική ανασυγκρότιση.

Χαιρετίζω λοιπόν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας και τους συγχαίρω για την επιλογή τους να ανοίξουν μια συζήτηση με τους πολίτες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Λακωνίας, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στην πατρίδα μας.

Πρώτα πρώτα όμως να πούμε μερικές αλήθειες και να δεχτούμε την υπάρχουσα πραγματικότητα. Όσοι από εμάς έχουμε επισκεφτεί τα τελευταία χρόνια την Τρίπολη, την Καλαμάτα, το Ναύπλιο ή την Λαμία την Κοζάνη και άλλες πολλές πόλεις της Ελλάδας, διαπιστώνουμε με παράπονο ότι η πόλη μας η Σπάρτη έχει μείνει πολύ, μα πάρα πολύ, πίσω. Αυτή η εικόνα της υστέρησης αντικατοπτρίζει στην ουσία την κατάσταση παρακμής της περιοχής και των ανθρώπων της. Η σύγκριση βεβαίως δεν αφορά σε αυτές καθαυτές τις πόλεις, αλλά κυρίως και περισσότερο την ενδοχώρα που αυτές οι πόλεις εκπροσωπούν και επηρεάζουν.

Δεν ήμουν ποτέ με τις απλουστεύσεις και τους εύκολους αφορισμούς της μορφής, φταίνε οι Δήμαρχοι, οι Νομάρχες, οι Πολιτικοί που τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για την Λακωνία και δεν φταίνε εμείς οι πολίτες για τις επιλογές μας. Θα πρέπει να δεχτούμε όμως ότι υπάρχει όντως θέμα, ότι υπάρχει στην πατρίδα μας ειδικό πρόβλημα, υπάρχουν αγκυλώσεις, εμμονές και καταχρηστικές στρεβλώσεις, που μας έχουν φέρει όλα αυτά τα χρόνια στις τελευταίες θέσεις κατάταξης εντός της Χώρας, χωρίς ποτέ καμία σοβαρή προσπάθεια ανάκαμψης εκ μέρους μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας αυτή τη στιγμή παίρνει μια πρωτοβουλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα είναι και αύριο και για πολλά χρόνια ακόμα στα πολιτικά πράγματα. Για να δούμε θα υπάρχει ανταπόκριση σε κομματικό, πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο ? Ή θα κριθούν όλα στη ¨λογική¨ του «τι δουλειά έχεις εσύ με … τους κομουνιστές ;». Είναι η λογική της Δεξιάς νοοτροπίας. Πρόκειται για την ίδια λογική του συγκεκριμένου ρακένδυτου πάμφτωχου πατριώτη μας ο οποίος αρνήθηκε να απογραφεί προκειμένου να εισπράξει τα 200 Ε του Κοινωνικού Επιδόματος (ΚΕΑ), επειδή του το παρείχε … ο Αριστερός Τσίπρας. Για να δούμε θα υπερβούμε τον εαυτό μας και τα πάθη που μας έφεραν μέχρις εδώ;

[Θα ακολουθήσει το 2 μέρος]

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr