ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με σχετική ανακοίνωσή της, ενημερώνει για τις επιστημονικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο καθώς και εκείνες που είναι προγραμματισμένες προς υλοποίηση για τον Μάρτιο του 2017.

Σχολή Γονέων

Σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης «Δίαυλος» με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείο & Δημοτικού σχολείου Δαφνίου, υλοποιείται από τις 08/02 και θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο, Σχολή Γονέων με συντονίστρια την κ. Καργάκου Κατερίνα, στο Δημοτικό σχολείο Δαφνίου. Οι συναντήσεις έχουν διάρκεια 2,5 ώρες η κάθε μία και πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 5:30μ.μ.
Ο τίτλος του Σεμιναρίου είναι: «Ας γίνουμε οι ίδιοι εξερευνητές των ικανοτήτων και της εσωτερικής μας δύναμης μέσω του ονειρέματος- Η μαγεία της αλλαγής και της μεταμόρφωσης» και βασίζεται στην Καταξιωτική Διερεύνηση, μέθοδο και εργαλείο της Συστημικής Προσέγγισης.


Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

• Σε συνεργασία με την κα Βασιλάκου Κυριακούλα Δ/ντρια και την κα Μιχελάκου Αφροδίτη εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Σκάλας, η Παπαδοπούλου Ιωάννα - Ψυχολόγος & Επιστημονικό στέλεχος του «Διαύλου», ολοκληρώνοντας τις βιωματικές παρεμβάσεις στους μαθητές της Β2’ τάξης του Γυμνασίου Σκάλας, στη θεματική: «Προάγοντας τη συνεργασία & Δημιουργώντας δεσμούς», θα υλοποιήσει μία τελευταία βιωματική παρέμβαση την Δευτέρα 06/03/17

• Παράλληλα, επίσης σε συνέχεια της συνεργασία με την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον Δ/ντή του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης κ. Μανεσιώτη Διαμαντή και την εκπαιδευτικό κα Σκούφη Βασιλική, η κα Καργάκου Κατερίνα, θα πραγματοποιήσει μία ακόμη δίωρη βιωματική παρέμβαση στη Γ’ τάξη του Λυκείου στη θεματική: «Το Άγχος των πανελληνίων Εξετάσεων & η Διαχείριση του», την Δευτέρα 06 Μαρτίου και ώρα: 11:30 π.μ.

• Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, το Κέντρο Πρόληψης Ν. Λακωνίας «Δίαυλος», μέσω των στελεχών του τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο & Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία και με την Υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Λακωνίας κα Βαφάκου Βασιλική, από μία 3ωρη παρέμβαση σε όλα τα τμήματα και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Βλαχιώτη, στις θεματικές: «Βιολογικό & Κοινωνικό Φύλο» και «Υγιείς και Μη Υγιείς Σχέσεις». Συγκεκριμένα:
• Τρίτη 07 Μαρτίου 2017: Α1, Α2, Α3
• Τετάρτη 08 Μαρτίου 2017: Β1, Β2, Β3
• Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017: Γ1, Γ2


Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο Δίαυλος, υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα «Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο» και αφορά την Στ’ τάξη των δημοτικών σχολείων που ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουν. Το πρόγραμμα, είναι βιωματικό, δίωρης διάρκειας και γίνεται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και με το ΚΕΣΥΠ Λακωνίας. Υλοποιείται από την ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα και για τον Μάρτιο, έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα σχολεία:
• Τετάρτη 15 Μαρτίου στη Στ’ τάξη του 4ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης
• Πέμπτη 30 Μαρτίου στη Στ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου Παπαδιανίκων
• Παρασκευή 31 Μαρτίου στη Στ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου Ασωπού

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Καταξιωτική Διερεύνηση (Appreciative Inquiry) είναι μια εναλλακτική μέθοδος για τη διαδικασία της αλλαγής, η οποία ξεκινάει τη στιγμή που αρχίζει η διερεύνηση. Αποτελεί μία συστηματική έρευνα για την ανάδειξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των ατόμων, των οργανισμών και των συστημάτων, με στόχο αυτές να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων για την υλοποίηση των ατομικών και των συλλογικών ονείρων. Πρόκειται για μία καινοτόμο, δυναμική προσέγγιση που μας επιτρέπει να βρίσκουμε τρόπους και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, εστιάζοντας , όχι σε ότι θεωρείται πρόβλημα αλλά σε ότι είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό και μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.

Σε μία εποχή που οι αξίες διαβρώνονται και οι εκπαιδευτικές δομές αλλάζουν συνεχώς μορφή και πλαίσιο, το λειτούργημα του εκπαιδευτικού γίνεται όλο και πιο σύνθετο και απαιτητικό. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, χωρίς να χάσουν τον αρχικό τους στόχο που είναι να διδάξουν στους μαθητές τους το «Εὖ ζῆν». Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», προσπαθώντας να συνδράμει στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, χωρίς να χάσουν το όραμα και την ταυτότητά τους, διοργανώνει ένα βιωματικό σεμινάριο εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπ/σης με τίτλο: «Συνδεόμαστε με τις εσωτερικές μας δυνάμεις και συν-διαμορφώνουμε το Σχολείο των ονείρων μας», βασισμένο στις αρχές της Καταξιωτικής Διερεύνησης.

Το σεμινάριο, συνολικής διάρκειας δεκαέξι ωρών, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στη Σπάρτη, στις 20/03, 22/03, 27/03 και 29/03 2017 και ώρες 16:45 ως 21:00, με εκπαιδεύτριες τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο & Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό.