ΛΑΚΩΝΙΑ. Τις ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους της Λακωνίας, όπως στo Κάστρο του Γερακίου αλλά και στο νέο Μουσείο της Νεάπολης Βοιών, επισημαίνει με Ερώτησή του ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Δαβάκης ζητά να ενημερωθεί για τον αριθμό των φυλάκων και την κατανομή των θέσεων, που έχουν προβλεφθεί για τη νέα περίοδο από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, για όλους τούς χώρους αρμοδιότητος τού ΥΠΠΟΑ στη Λακωνία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Δαβάκη:
«Το καλοκαίρι του 2016 άνοιξε τις πόρτες του το αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών, το οποίο στεγάζει στον εξαιρετικά ανακαινισμένο χώρο του παλαιού Αγροτικού Ιατρείου της πόλης, εκθέματα εξαιρετικής σημασίας και ομορφιάς από την περιοχή των Βατίκων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Λόγω του ότι δεν είχε προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης για τη λειτουργία του, το Μουσείο λειτούργησε μέχρι και το Νοέμβριο του 2016 με την απόσπαση ενός εργατοτεχνίτη. Από τις 2 Ιανουαρίου 2017, το Μουσείο λειτουργεί με έναν φύλακα με τρίμηνη σύμβαση, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου 2017. Παράλληλα με την πρόσληψη του συγκεκριμένου φύλακα πραγματοποιήθηκε και αντίστοιχη πρόσληψη τρίμηνης διάρκειας, ενός φύλακα για τον αρχαιολογικό χώρο τού Κάστρου Γερακίου. Υπογραμμίζουμε δε ότι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεαπόλεως Βοιών, εκτός από τη στέγαση πολύτιμων εκθεμάτων, λειτουργεί και εκδοτήριο εισιτηρίων, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη φύλαξης του χώρου.
Κάθε χρόνο, από την 1η Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι προσλήψεις προσωπικού φύλαξης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη η κατανομή των σχετικών θέσεων για το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης, το Βυζαντινό Κάστρο του Γερακίου, αλλά και γενικότερα η πλειοψηφία των αρχαιολογικών χώρων της Λακωνίας (με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά) δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό κατάλογο για την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού .

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση, ανακύπτει ένα σημαντικό ζήτημα για την περιοχή, καθώς χωρίς φύλαξη η πλειοψηφία των αρχαιολογικών χώρων της Λακωνίας και τα εκθέματα που φυλάσσονται εκεί θα πάψουν να είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό.

Ερωτάται συνεπώς η κ. Υπουργός:
Πόσες και ποιες συγκεκριμένες θέσεις φυλακτικού προσωπικού έχουν προβλεφθεί για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, για την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου τού τρέχοντος έτους;»