ΣΠΑΡΤΗ. Πολλά είναι τα παράπονα δημοτών της Σπάρτης για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τους κάδους απορριμμάτων. Απευθυνόμενοι επώνυμα στο notospress.gr διατυπώνουν τα παράπονα και τις απόψεις τους.
Η πολιτική του Δήμου δεν σχετίζεται και δεν επηρεάζεται από την αλλαγή αντιδημάρχου, είναι κεντρική πολιτική, ωστόσο καλό είναι ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου να γνωρίζει την άποψη των δημοτών που έχουν κάνει – εκτός από ανακύκλωση – και πολύ υπομονή!

Δείτε τι λένε:

«Καθημερινά λέω καλημέρα σε βρώμικους κάδους που συναντώ μπροστά μου σε κάθε βήμα. Δεν ήθελα αυτή την πόλη…»

« Για λόγους αισθητικής και δημόσιας υγείας, ο Δήμος πρέπει άμεσα κάτι να κάνει…»

« Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του χειμώνα, από αύριο όμως έρχεται η άνοιξη και σε 3 μήνες καλοκαίρι. Η θερμοκρασία θα ανέβει και τότε, τι θα συμβεί με τα σκουπίδια τότε κύριε Δήμαρχε;»

«Αρνούμαι να δεχθώ αυτή την εικόνα στην πόλη που ζω και μεγαλώνω τα παιδιά μου…»

Οι καταγγελίες και οι αναφορές είναι αρκετές, γραπτές, προφορικές και φωτογραφικές. Πραγματικά σε οδούς όπως π.χ. η Γκορτσολόγου και η Βρασίδου οι ατομικοί κάδοι είναι πλέον το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης (!!!). Αυτοι οι κάδοι σπάνια υπερχειλίζουν, ωστόσο υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης. Σε άλλους δρόμους όπως στη Θερμοπυλών και στη συμβολή Γκορτσολόγου και Ευαγγελιστρίας οι μεγάλοι κάδοι είναι εστίες ρύπανσης και κάτω από προϋποθέσεις και μόλυνσης. Αυτοί τις νύκτες ξεχειλίζουν από σύμμεικτα απορρίμματα.

Μια από τις διαμαρτυρίες σχεδόν συνοψίζει τις απόψεις και διαμαρτυρίες των δημοτών.
Την διαμαρτυρία υπογράφει η Ελευθερία Απ. Γεροντίδη, συμβολαιογράφος που κατοικεί στην οδό Θερμοπυλών, κοντά στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα.

«Σπάρτη, Θερμοπυλών αρ. 143, 28-2-2017, ώρα 10 το πρωί. Ακριβώς έξω από τα σκαλιά της εισόδου ενός σπιτιού, δίπλα στις εισόδους παρακείμενων πολυκατοικιών, άνθρωποι, σκουπίδια και ζώα μαζί.

Οι κάδοι απορριμμάτων που πρόσφατα τοποθέτησε ο Δήμος έξω από τις πολυκατοικίες έχουν υπερχειλίσει από απορρίμματα και τα σκουπίδια έχουν ξεχυθεί φαρδιά πλατιά επάνω στα κοινόχρηστα πεζοδρόμια. Μεταξύ άλλων οσμών, ένας αδέσποτος σκύλος αντιλαμβάνεται την μυρωδιά κρέατος και φτάνει στο σημείο, για να σκαλίσει ακόμη περισσότερα τα σκουπίδια που περισσεύουν από τους κάδους.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στον αυτονόητο κίνδυνο για την δημόσια υγεία των κατοίκων, οι οποίοι άθελά τους ποδοπατούν τα σκουπίδια και έπειτα τα μεταφέρουν στις οικίες τους. Ή στον κίνδυνο κανείς να γλιστρήσει εξαιτίας τους και να υποστεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Άραγε ο Δήμος, έχει αναρωτηθεί ποια θα είναι τότε η αστική ευθύνη του;

Και πού συμβαίνουν αυτά; Ακριβώς διαγώνια από το Κενοτάφιο του Λεωνίδα, που κατά τ’ άλλα ο Δήμος θα ήθελε - εγώ σίγουρα θα το ήθελα πολύ πάντως- να αναδείξει ως τουριστικό αξιοθέατο της πόλης. Λίγα μέτρα από το πάρκο όπου καθημερινά μαζεύονται για παιχνίδι δεκάδες παιδιά. Επίσης, λίγα μέτρα μετά το κτίριο της Δ.Ε.Η., στο οποίο καθημερινά προσέρχονται δεκάδες πολίτες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Δ.Ε.Η., στις οποίες- σημειωτέον- συμπεριλαμβάνονται και τα δημοτικά τέλη.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του χειμώνα, από αύριο όμως έρχεται η άνοιξη και σε 3 μήνες καλοκαίρι. Η θερμοκρασία θα ανέβει και τότε, τι θα συμβεί με τα σκουπίδια τότε κύριε Δήμαρχε;

Δεν φταίνε τα αδέσποτα φυσικά, ούτε οι κάτοικοι που εναποθέτουμε τα απορρίμματά μας στους κάδους. Πληρώνουμε δημοτικά τέλη για κάποιον λόγο, μεταξύ άλλων και για να παραμένουν οι κοινόχρηστοι χώροι μας καθαροί. Φταίει η λογική αυτών που, χωρίς πρώτα να υπολογίσουν τον όγκο των καθημερινών απορριμμάτων μιας μέσης πολυκατοικίας, τοποθέτησαν έξω από κάθε πολυκατοικία κάδους μικροσκοπικούς και γέμισαν την πόλη με σκουπίδια.

Τα λάθη είτε διορθώνονται είτε πληρώνονται, στην κάλπη ή τοις μετρητοίς. Και επειδή λεφτά δεν έχουμε, ούτε για να στήσουμε εκλογές ούτε για να πληρώνουμε αποζημιώσεις σε οργισμένους ή τραυματισμένους πολίτες, θα ήθελα πολύ να διορθωθεί αυτό το λάθος και να δω την πόλη μου πιο καθαρή. Της αξίζει.»