ΣΠΑΡΤΗ. Κατά την δεύτερη συνάντηση των επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στην υποστήριξη της προσπάθειας για την δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, αποφασίστηκε η δημιουργία Σωματείου με τίτλο «Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης» προκειμένου να δοθεί ένας πιο επίσημος χαρακτήρας στην επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς και τα πρόσωπα στα οποία θα απευθυνθούμε για την παραπέρα στήριξη και διεκδίκηση του Μουσείου.

Το προτεινόμενο καταστατικό έχει δοθεί στη διαβούλευση για παρατηρήσεις και για βελτιώσεις. Ο διακριτικός τίτλος του Σωματείου είναι «Νέο Μουσείο Σπάρτης» και είναι μη κερδοσκοπικό.

Οι σκοποί του Σωματείου είναι:
Η συμβολή στην ανάδειξη της αναγκαιότητας επίσπευσης της δημιουργίας του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης,
Η συμβολή μέσω της ανάπτυξης του αναγκαίου διαλόγου και της διαμεσολάβησης στην αντιμετώπιση των εμποδίων που επί 20 χρόνια δεν επέτρεψαν την υλοποίησή του μεγάλου πολιτιστικού και αναπτυξιακού αυτού έργου.

Η συμβολή στην ευαισθητοποίηση των Σπαρτιατών, των Λακώνων, όπου και αν ευρίσκονται, καθώς και των απανταχού φίλων της Σπάρτης , ώστε να συμβάλουν στην διάδοση της αναγκαιότητας του έργου με σκοπό την άσκηση πίεσης προς την Πολιτεία και κάθε άλλον Οργανισμό και Φορέα που μπορεί να συμβάλει στην χρηματοδότηση του έργου.

Η συγκέντρωση υπογραφών με κάθε μέσο για την αναγκαιότητα επίσπευσης της υλοποίησης του έργου και η κατάθεσή τους σε όλους τους υπεύθυνους πολιτειακούς και πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς που μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου.

Η ευαισθητοποίηση χορηγών και επενδυτών προκειμένου και η ιδιωτική πρωτοβουλία να συμμετέχει ενεργά στην υποστήριξη της προσπάθειας μέσω της χρηματοδότησης του έργου.

Η διοργάνωση όλων των αναγκαίων εκδηλώσεων που θα επιτρέψουν την εκπλήρωση των σκοπών του Σωματείου.

Η ευαισθητοποίηση και υποστήριξη μέσω κοινωνικής δικτύωσης των πολιτών και όλων των φορέων.

Η δημιουργία σελίδας στο διαδίκτυο με μοναδικό στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και Πολιτείας σχετικά με τους σκοπούς του σωματείου.

Τα μέλη του Σωματείου διακρίνονται σε τακτικά, αρωγά, επίτιμα και ευεργέτες.

Όλες οι αποφάσεις της Γ. Σ. λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία (ονομαστική ή με ανάταση των χεριών), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από το καταστατικό ή πρόκειται για προσωπικά ζητήματα ή ζητήματα εμπιστοσύνης ή μομφής προς το Δ. Σ. ή για εκλογή μελών του Δ. Σ. ή το ζητήσει το 1/3 των παρόντων μελών, οπότε διεξάγεται μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια και κλειστή κάλπη.

Το Σωματείο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά (7) τακτικά μέλη. Το Δ. Σ. αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και από τρία (3) μέλη. Η θητεία του ορίζεται τετραετής.