ΓΥΘΕΙΟ. Η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου συνεχίζει ακάθεκτη τις προβολές της με τη βραβευμένη με χρυσή άρκτο ιταλική ταινία «Φωτιά στη θάλασσα». Η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο στις 11 Μαρτίου στις 21:30, στον καινούργιο χώρο της Κινηματογραφικής Λέσχης στο Γύθειο.

Λίγα λόγια για την ταινία
Ο βραβευμένος με Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για το «Sacro GRA» ντοκιμαντερίστας Τζιανφράνκο Ρόσι έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες προσέγγισής του, οι οποίες ξεκινούν από τη Λαμπεντούζα. Το μικρό νησί νοτίως της Σικελίας και κοντά στις τυνησιακές ακτές, το οποίο εδώ και μια δεκαετία υποδέχεται καθημερινά – κι όχι πάντα ζωντανούς– δεκάδες πρόσφυγες.
Η Λαμπεντούζα αποτελεί ένα πολλαπλό σύνορο: Χωρίζει την Αφρική από την Ευρώπη, τον Δυτικό από τον Τρίτο Κόσμο και (για πολλούς ) την επίγεια κόλαση από τον επίγειο παράδεισο. Τα σύνορα, όμως, είναι πλέον μια όλο και ρευστότερη έννοια, κάτι από τη μια μεριά αόρατο (ειδικά στη μέση του πελάγους ) και από την άλλη αυστηρά οριοθετημένο, καθώς η διάβασή του είναι συχνά όριο ζωής και θανάτου. Μέσα από τη «Φωτιά στη Θάλασσα», που απέσπασε δίκαια τη Χρυσή Άρκτο στην πρόσφατη Μπερλινάλε, ο Ρόσι προσπαθεί να αποκαλύψει τις πολλαπλές όψεις του μεταναστευτικού προβλήματος, οι οποίες πέρα από τις γνωστές και υπερφωτισμένες, είναι συχνά αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες. Χωρίς το παραμικρό σχόλιο off και μονάχα με τη δύναμη της εικόνας αντιπαραθέτει την ξηρά, ως προαιώνιο σύνορο που έχει πια χαθεί, με το νερό, ένα σύμβολο ζωής που έχει μετατραπεί σε μονοπάτι θανάτου.