Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».
Απευθύνονται κυρίως, στις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά, ομάδες πολιτών όπως άστεγοι, άποροι, ΑμεΑ, Ρομά, μετανάστες, λειτουργώντας ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων.
Ωφελούμενοι θα είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας» και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού. Επίσης, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Το «Κέντρο Κοινότητας» θα δραστηριοποιείται, στα εξής πεδία:
• Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
• Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
• Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, οι Δικαιούχοι υποχρεωτικά αναπτύσσουν δράσεις και στα τρία ανωτέρω πεδία.

Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σπάρτης θα συμπεριλαμβάνει τα εξής:
1. Λειτουργία Παραρτήματος / Παραρτημάτων για παροχή υπηρεσιών σε θύλακες/πληθυσμό Ρομά
2. Λειτουργία κινητής/ών μονάδας/ως για τον εντοπισμό και εξυπηρέτηση ατόμων απομακρυσμένων περιοχών
Η Κινητή Μονάδα του Κέντρου Κοινότητας θα έχει συγκεκριμένο μηνιαίο πρόγραμμα επισκέψεων και σε συνεργασία με το Δήμο θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των περιοχών, θα συνεπικουρούνται δε λειτουργικά, επιστημονικά και τεχνικά από την επιτελική δομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα παράσχει και ειδικότητες που δε διαθέτουν τα Διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας (λ.χ. Διαμεσολαβητές, Νομική Υποστήριξη κλπ.).

Η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στη Σπάρτη συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 13/3 σε εισήγηση του Χ. Πλειώτα.