Η επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας προς ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει σφάλμα στα έντυπα δηλώσεων ΟΣΔΕ 2016

ΛΑΚΩΝΙΑ. Με μια επιστολή της προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Ευάγγελο Αποστόλου και τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας επισημαίνει ότι στο προεκτυπωμένο έντυπο δήλωσης Φυτικού Λεφαλαίου στο ΟΣΔΕ 2016, σημειώνεται ως παράλληλη δράση για όλους τους βιοκαλλιεργητές το Μέτρο 11.1.1. Βιολογική Γεωργία (Μετατροπή). Ο προβληματισμός των καλλιεργητών εύλογος αφού το μέτρο δεν υφίστατο καν τον Μάιο 2016 όταν έγιναν και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Οι βιοκαλλιεργητές ζητούν την άμεση διόρθωση του εντύπου φοβούμενοι πως στο διασταυρωτικό έλεγχο θα βγουν χωρίς λόγο ζημιωμένοι!

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι,
Δια της παρούσης, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα που έχει υποπέσει στην αντίληψη μας και αφορά όλους τους συναδέλφους ανά την επικράτεια.
Στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης έτους 2016 (ΟΣΔΕ 2016), στο προεκτυπωμένο έντυπο δήλωσης Φυτικού Κεφαλαίου και συγκεκριμένα στο σημείο που αφορά τις «Παράλληλες Δράσεις» αναφέρει το Μέτρο 11.1.1. Ενισχύσεις για τη Μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία. Το Μέτρο 11.1.1. Βιολογική Γεωργία (Μετατροπή) δεν υφίστατο την περίοδο υποβολής, δηλαδή τον Μάιο 2016 αλλά ούτε και σήμερα. Ουδείς Βιοκαλλιεργητής μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί σε αυτό το Μέτρο. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές είμαστε ενταγμένοι στο Μέτρο 2.1.4 Δράση 1.1. Βιολογική Γεωργία του ΠΑΑ 2017-2013.
Επειδή, όταν και εφόσον προκύψουν οι καταστάσεις πληρωμών για το 2016, στο διασταυρωτικό έλεγχο που θα γίνει, θα προκύψει πρόβλημα εις βάρος των βιοκαλλιεργητών, θα πρέπει άμεσα να γίνει διόρθωση, διότι πιστεύουμε ότι έχει προφανώς γίνει λάθος. Αναρωτιόμαστε όμως, πως δέκα μήνες νωρίτερα από την ΚΥΑ και την προκήρυξη έγινε αυτό.. Το θέμα αυτό, το θέσαμε και στην συνάντηση μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, προφορικά, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2016, ελλείψει παρουσίας εκπροσώπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εάν όμως είναι λάθος η εκτίμηση και η επισήμανση η δική μας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό. Επίσης πιστεύουμε ότι η διόρθωση αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα ανοίγοντας το σύστημα πριν τις 15 Μαρτίου 2017 για την διόρθωση του προεκτυπωμένου εντύπου. Το προαναφερθέν θέμα έχει διασταυρωθεί με συναδέλφους βιοκαλλιεργητές ανά την επικράτεια επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό παντού.
Παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Σπάρτη, 08/03/2017

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας
Ο Πρόεδρος, Καραμπάσης Δημήτρης»